Hur är det att arbeta som utrikesreporter när det är krig, Carl Fridh Kleberg?

Man får försöka hålla känslorna i styr och istället visa vad som händer där.
Man får försöka hålla känslorna i styr och istället visa vad som händer där.

När man ser hemska saker som sker i kriget, så händer det lätt att du som journalist blir påverkad. Men det är inte journalisternas känslor som ska stå i centrum. Det är människor som bor där och deras historier som ska berättas.

Carl Fridh Kleberg är SVT-reporter vid frontlinjen. När Ryssland påbörjade invasionen av Ukraina åkte han direkt till Kramatorsk i östra Ukraina. Men detta är inte första gången Carl Fridh Kleberg rapporterar från platser där det är osäkert. Han har tidigare tjänstgjort som utrikesreporter på TT och rapporterade från kriget i Egypten. Ett tag arbetade han som utrikesreporter med fokus på Syrien och Turkiet, och han har även rapporterat från konflikter som pågått i norra Afrika.

Men låt oss börja från början. Carl berättar att han alltid varit intresserad av historia, kultur och omvärlden. Han bodde i Ryssland när han var liten. Hans pappa är professor emeritus i ryska. Carl pluggade journalistik på JMK och redan då visste han att han ville bli utrikesreporter.

Kleberg säger att det är viktigt att journalister åker till de ställen där det råder oro och konflikt för att visa sanningen. Det är viktigt att tittarna här i Sverige också får ta del av det som händer i krigszoner, säger Carl.

Under den dryga månad som har gått sedan Ryssland inledde sin invasion har 5 journalister dödats i Ukraina. Kleberg berättar att det inte är utländska journalister som drabbas hårdast, utan snarare de journalister som bor i Ukraina. Men man ska alltid tänka på säkerhet. Att jobba på ett säkert sätt så att man kan rapportera är en av huvudprinciperna i utrikesarbetet. Oftast gör du bedömningen själv hur säkert eller inte säkert det är att åka till ett visst ställe. Men ibland åker säkerhetsexpert tillsammans med oss, som det var sist när vi var i Ukraina och det är utrikeschefen som har sista ordet, berättar Carl Fridh Kleberg.

När man ser hemska saker så händer det lätt att du som journalist blir påverkad, men det är inte utländska journalisters känslor som ska stå i centrum, överhuvudtaget ska inte journalisten själv ställa sig i centrum, förklarar Kleberg vidare. Det är människor som bor där som drabbas hårdast och det är deras historier och känslor som ska redovisas. Det är det som är bra journalistik. Man får försöka hålla känslorna i styr och istället visa vad som händer där så att tittarna här i Sverige får ta del av det som sker, avslutar Carl Fridh Kleberg.

Carl Fridh Kleberg . Foto: Carl Fridh Kleberg/Privat-arkiv
Carl Fridh Kleberg på uppdrag . Foto: Carl Fridh Kleberg/Privat-arkiv
Ämnen i artikeln
Mer om: Kriget i Ukraina
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget