Hunden Hipsters liv hänger på en skör tråd

På Hundstallet sitter Hipster i en box. För två månader sen kom polisen till hans hem och tog honom från hans matte. Hipster har ingen aning om det drama som utspelas runt honom, ett bråk mellan hundägare, för hans del på liv och död.

Hipster ska avlivas, det beslutade Länsstyrelsen i Stockholm den 29 mars. Hans matte har överklagat. Eftersom beslut om avlivning av husdjur inte kan ändras gäller beslutet omedelbart även om det överklagas. Hipsters liv hänger alltså på en skör tråd.

I polisens mentaltest beskrivs Hipster som en frisk hund utan aggressioner. På Hundstallet har man uppgett att han skött sig exemplariskt. Hur hamnade då Hipster i denna situation?

Hunden Hipster
Hunden Hipster

Hipsters matte är författaren Unni Drougge. Hon har haft honom sen han var åtta veckor. Idag är Hipster 5 år. Han är av rasen cane corso och väger 43,9 kg. Unni Drougge bor på Södermalm i Stockholm och har flera gånger dagligen rastat sina hundar, Hipster och Snuten, också han en cane corso, i Tantolunden.

Enligt Länsstyrelsen har Unni Drougge inte haft hundarna kopplade trots deras order. Att Drougge brutit mot detta medförde att hundarna ”orsakat avsevärd olägenhet”, står det i beslutet om omhändertagande.

Drougges version är att allt började när några hundägare i en rastgård irriterade sig på henne och hennes hundar. I Facebook-gruppen, ”Hundarna i Tanto”, skrev de att Drougge inte höll koll på sina hundar och att folk var rädda. Det ledde till en stor konflikt på nätet, där Drougge blev trakasserad. Bråket urartade i anmälningar åt båda håll.

– Stämningen blev hotfull under promenaderna, folk kunde hoppa ut ur buskarna och skrika, berättar Unni Drougge. Med hopp om att det skulle lugna ner sig gav jag bort min ena hund, Snuten. Hipster, som är den viktigaste individen i mitt vardagliga liv, behöll jag, honom har jag haft längst.

Unni Drougge och Hipster
Unni Drougge och Hipster

Hundägaren Karin Malmquist, som bor i närheten, har träffat på Drougge då och då när hon rastat sina hundar.

– Hipster och Snuten är fina och skötsamma hundar, säger hon. Jag har aldrig sett att de uppträtt aggressivt. Jag har små hundar själv, men de gillar Hipster och Snuten. Jag har också sett dem möta andra hundar i fredliga möten.

Karin Malmquist ifrågasätter att Länsstyrelsen inte granskat anmälningarna. Vid mejlkontakt med myndigheten har de svarat att de inte haft någon anledning att tro att det anmälarna påstår inte är sant. De menar att Drougge är olämplig som hundägare och därför ska hon inte få ha Hipster.

– När jag träffade henne första gången hade hon hundarna lösa. Det var innan drevet mot henne börjat. Sen har hon haft dem kopplade. Det är uppenbart att folk har gått ihop och startat en hatkampanj mot Unni Drougge, därför ska hennes oskyldiga hund nu avlivas, säger Karin Malmquist.

Marie Berggren, granne med Drougge, säger att varken hon eller hennes barn varit rädda för Hipster och Snuten:

– Anmälningarna mot Drougge kommer från folk som vill henne illa, för att hon är en offentlig person, en feminist som sticker ut. Jag har frågat efter underlag men det finns inga bevis dokumenterade. Unni är en bra hundägare som bryr sig om sina hundar.

Hipster och Unni Drougges barnbarn
Hipster och Unni Drougges barnbarn

Kristina Ökvist, administratör för Facebook-gruppen, Hundarna i Tanto, är en av dem som många menar har uppmanat folk att anmäla Drougge. Ökvist har anmält Drougge för förtal.

– Unni vill bara hitta andra skyldiga än sig själv. Hon ljuger. Ibland har jag sett den ena hunden stå ensam på ett berg där man inte sett röken av henne, det har gjort mig skrämd. När Unni filmade och skrek på mig vaknade vaktinstinkten i hennes ena hund, Snuten, där han sprang in och puttade till i sidan på min hund. Det var en obehaglig situation. Unni är inte lämpad att ha två stora hundar på Söder. Jag har mina hundar lösa i parken, men det är inga vakthundar, det är två golden retrievers, säger Kristina Ökvist.

Att hundägare har skyldigheter är självklart, men hur perfekta måste egentligen hundarna vara?

När Hipster omhändertagits fick han genomgå veterinärundersökningar och mentaltest. Enligt polisprotokollet var han lite loj, ”lät sig flyktigt klappas, men uppvisade inga som helst aggressioner eller betedde sig konstigt mot människor”. Han visade inget intresse för att ta upp jakt eller att vilja kampa: ”Hipsters rädslor kontrollerades genom en overall som plötsligt dyker upp framför hunden. Han blev helt stilla utan vare sig morrning eller skall”.

Enligt veterinärerna är han en ”mycket glad hund”. Han sägs ha en kronisk inflammation i ryggen, som kan behandlas med smärtstillande medel eller bara kortison. Angående hans framtidsutsikter menar veterinären, specialist i ortopedi, att ”hunden kunde hänga med ett tag till”.

Joakim Johansson på Länsstyrelsen bekräftar att man inte gjort någon förundersökning utan grundat beslutet på anmälningarna. På frågan varför de inte lyssnat på dem som hävdar att hundarna är ofarliga svarar han:

– Information som ”hunden var snäll när jag såg den” tillför inget i sak.

Polismyndigheten har förordat omplacering av Hipster. Länsstyrelsen har beslutat att Hipster inte är omplaceringsbar på grund av sina skador. Hipsters öde är nu i händerna på Förvaltningsrätten.

Unni Drougge har flytt sitt hem och befinner sig 40 mil från Stockholm.

– Jag behövde verkligen komma bort, folk har pekat på mig och ropat kränkande saker. Till slut vågade jag knappt gå ut från porten. Jag kommer nog aldrig få träffa Hipster igen. Om han avlivas får jag inte ens vara med och ta farväl. Allt jag kan hoppas på är att någon annan får ta hand om honom.

Hipster
Hipster
Andra läser just nu
Mer från: Personligt
Mer från Läget