Till höstens utbildningar sökte 47 000 fler personer än terminen innan. En av dem är Linnéa Berggren. Sedan december 2018 har hon pluggat upp tretton betyg, nu hoppas hon att det är hennes tur att komma in på drömutbildningen.
– Att vara arkitekt är ju också att vara kreativ, säger Linnéa Berggren.
Trerummaren i Solna som hon delar med sin pojkvän har ett vardagsrum, ett sovrum och ett kreativitetsrum. Så var det bestämt från första dagen. I fönstren hänger amplar de själva har gjort, på hyllan står en figur av modellera Linnéa gjort och i bokhyllan står böcker av Gert Wingårdh.
Linnéa Berggren drömmer om att kunna gå förbi hus hon själv har ritat.
Foto: Privat
Dansaren bytte bana
Dansskorna ligger i källaren. Det var det hon skulle bli först, dansare alltså. Linnéa Berggren växer upp utanför Borlänge men flyttar till Falun för att gå dansinriktning på gymnasiet. Väl där känner hon aldrig att hon passar in.
– Allt är så förutbestämt hur man ska vara och jag är inte sån, jag pallar inte med det där, säger Linnéa Berggren.
År två och tre på gymnasiet går hon istället på Lunds dans och musikalskola och efter beröm och tips från lärarna fortsätter hon på en teaterskola i Stockholm. Där tänker hon om igen. Att gå en framtid till mötes med osäkra jobb och osäker inkomst gör att Linnéa Berggren riktar om sitt mål.
– Det är ju egentligen kreativiteten jag vill åt, och grejen med att jobba i projekt och skapa något. Då tror jag att arkitektur kanske är rätt för mig. Tänk att dessutom kunna gå och se på det man gjort sen, säger Linnéa Berggren.
Hon pluggar upp betygen på distans
På matbordet i trerummaren står hennes dator, ett pennskrin och ett linjerat A4 block. Linnéa Berggren inser i december 2018 att hon behöver plugga upp sina betyg för att följa den nya drömmen. Sagt och gjort. I ett och ett halvt år gör hon prövningar och tar nya distanskurser. Detta höjer hennes meritpoäng med 2.5 poäng. Tretton av hennes betyg är nu högre än de var när hon slutade gymnasiet 2016. Enligt planen har hon två betyg kvar att plugga upp. Detta trots att hon med de nya poängen skulle kommit in på drömmen, arkitektutbildningen i Umeå, de sex senaste åren.
Prövning
I folkmun: Tenta av en kurs
Skolan utformar detaljerna kring en prövning. Den innehåller oftast både skriftliga och muntliga prov. Du genomför alla examinationsuppgifter under en kortare period.
Du kan göra en prövning oavsett om du gått kursen tidigare eller inte.
Om du vill göra en prövning ska du höra av dig till din kommun. En prövning kostar max 500 kr.
Att plugga hemifrån har inte alltid varit det lättaste. Vissa dagar får Linnéa knappt någonting gjort, mer än fem koppar kaffe och tre timmar serier. Andra dagar är produktiviteten desto högre. Hennes bästa knep för att få en bra pluggdag är att ta en promenad efter frukost. Och att alltid ställa klockan på morgonen, även om det inte alltid är så lätt att komma upp då.
– Jag har blivit en tonåring på nytt. Från att ha varit en person som vaknar av mig själv klockan sju har jag nu omöjligt att komma upp före åtta, säger Linnéa Berggren.
När hela universitetssverige pluggar på distans finns det otaliga tips på hur du gör det bäst. En sammanställning av några av universitetens råd är:
* Skilj på plugg och fritid. Bestäm dig för när din arbetsdag börjar och när den slutar, plocka undan böckerna när du är klar för dagen, låt soffan och sängen vara en plats för vila.
* Behåll rutiner. Klä på dig, borsta tänderna och ta lite frisk luft innan dagen börjar. Kom ihåg att ta pauser.
* Ta bort distraktionsmoment. Stäng av tv:n och blockera notiser från telefonen.
Att Umeå ligger högst upp på listan och inte Stockholm, där hon faktiskt bor, har flera anledningar. Bland annat upplever hon att stockholmare redan har sina liv och är därför inte lika benägna att umgås utanför skolan.
– Stockholm känns också så utspritt och distanserat och det är så himla långt till alla. Jag tänker att i en mindre stad finns en kärna på ett helt annat sätt, säger Linnéa Berggren.
Dessutom ser hon fram emot friluftslivet och sitter ibland som fäst framför datorn för att kolla upp skidor och cyklar.
– Det känns så fett att vara så nära naturen och vatten. Tänk att kunna ta cykeln vart som helst eller att bada isvak helt random, säger hon.
Linnéa Berggren vill vara nära naturen.
Foto: Privat
Sista kompletteringsdagen
Trots att Linnéa Berggren med sina nuvarande poäng bör komma in på sin drömutbildning är hon i år orolig. Inför kommande termin har rekordmånga sökt till universitet och högskola, hela 13 procent fler än föregående termin rapporterar Universitets- och högskolerådet.
– Jag väntar med att köpa skidor och allt det där. Jag måste förbereda mig på att jag kanske får en käftsmäll, säger Linnéa Berggren.
Den 18 juni är sista dagen att slutföra kompletteringar. Till dess ska Linnéa Berggren göra klart slutprovet i Historia 1b och en sista prövning i Matematik 3b.
– Efter det orkar jag inte mer. Jag tror att det kommer gå ändå, jag hoppas verkligen det i alla fall, säger hon.