Han läckte dokumenten i USA

Ung, vältränad och välutbildad amerikan – så beskrivs “OG“ som anklagas för att ha läckt dokument från det amerikanska utrikesdepartementet. Nu försöker FBI med andra myndigheter att ta fast honom.

– Typ som någon du skulle vänta dig i någon galen film, säger en tonåring som känner OG om honom, till The Washington Post.

En tv-skärm som visar ett nyhetsprogram om de läckta dokumenten från USA, i Seoul i Sydkorea.
En tv-skärm som visar ett nyhetsprogram om de läckta dokumenten från USA, i Seoul i Sydkorea.

De läckta dokumenten som började spridas förra veckan skildrar bland annat ukrainska försvarshemligheter och beskrivs nu som den allvarligaste läckan för USA på många år. Det riskerar även att irritera allierade.

– Han är tränad och stark. Han är beväpnad. Han är utbildad, säger en tonåring som känner OG till The Washington Post.

Delades på discord

Tillsammans har tonåringen och OG ingått i slutna grupper online på exempelvis Discord, som är en plattform där personer kan chatta och prata med varandra. Där ska de ursprungliga hemligheterna ha delats. Det skriver både Washington Post och journalistnätverket Bellingcat.

Grupperna som OG har läckt dokumenten i var små och stängda – men internationella. Det tros vara användare från andra länder som har spridit dokumenten vidare från det slutna forumet.

The Washington Post har pratat med två av OG:s kontakter. De säger att OG påstod att han arbetade på en militärbas och att han redan för flera månader sedan började beskriva hemligheter han tagit del av där. Efter ett tag blev det för besvärligt för honom att skriva av dokumenten, så då började han fota och dela bilderna.

“Det var ingen olyckshändelse

OG är i 20–25-årsåldern och beskrivs som ledande i onlinegrupperna. The Washington Posts källa berättar om hur OG nästan kunde hålla föreläsningar om världsläget och hur regeringar och myndigheter verkar.

– Det är en smart kille. Han vet vad han gjorde när han postade dessa dokument, så klart. Det var ingen olyckshändelse, säger tonåringen.

I bakgrunden av flera av bilderna på dokumenten syns detaljer som kan hjälpa myndigheterna att hitta OG. Enligt The Washington Posts källa har OG nu gått under jorden och i en sista hälsning på onlineforumet uppmanade han vännerna att “ligga lågt och sudda ut all information som kan ha med honom att göra“.

Ämnen i artikeln
Mer om: USA-läckan
Mer från Läget