Djup penetration av ryska underrättelsetjänsten

Dokumentläckorna från Pentagon fortsätter. I 27 sidor av dokument som tidigare varit okända för allmänheten målas en bild av bråk upp inom Rysslands maktcentrum, Kreml. Det förklarar stora delar av orsakerna till att den snabba krigsinsatsen i Ukraina misslyckades, enligt The New York Times.

Vladimir Putin på en bildskärm under ett tal i september förra året.
Vladimir Putin på en bildskärm under ett tal i september förra året.

En utbredd oenighet ska finnas inom det ryska styret om hur många ryssar som har dött och skadats i kriget i Ukraina. Den informationen fanns med på nya dokument som inte var en del av de 53 som läckte till medierna och allmänheten i förra veckan, rapporterar The New York Times.

Mörkande av dödssiffror

Rysslands säkerhetstjänst FSB påstås anklaga sitt eget försvarsdepartement för att mörka dödssiffror. Det beskrivs som att det finns tecken på att militären vill undvika att skicka dåliga nyheter högre upp i makthierarkin.

Den senaste officiella dödssiffran från det ryska försvarsdepartementet ligger på nästan 6 000. Det är fler än 100 000 färre än vad FSB bedömer situationen. Det står i ett dokument daterat den 28 februari. Tidigare offentliggjorda dokument pekar däremot på att antalet skadade och dödade ryska soldater ligger mellan 189 000 och 223 000.

Till höger: Wagnerledaren Jevgenij Prigozjin. Till vänster: försvarsministern Sergej Sjojgu.
Till höger: Wagnerledaren Jevgenij Prigozjin. Till vänster: försvarsministern Sergej Sjojgu.

Putin som medlare

I de läckta dokumenten beskrivs även detaljer från ett möte mellan Jevgenij Prigozjin – ledare över den ryska paramilitära Wagnergruppen, försvarsministern Sergej Sjojgu och president Vladimir Putin den 22 februari. Där ska Putin ha försökt medla i ett gräl mellan de två andra. Wagnerledaren anklagade offentligt den ryska militären för att ha berövat hans styrkor på ammunition.

Djup penetration

Materialet visar hur djupt amerikanska spioner har penetrerat den ryska underrättelsetjänsten och militären.

Den amerikanska tidningen The New York Times har varit i kontakt med flera statliga tjänstemän rörande läckan. De personerna säger att de varken kan eller vill bekräfta sanningshalten i dokumenten.

Ämnen i artikeln
Mer om: USA-läckan
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget