Dokumenten visar Egyptens planer att skicka vapen i hemlighet

Egypten planerade att i hemlighet skicka 40 000 raketer, artilleri och krut till Ryssland. Det står i de dokument som påstås ha läckt från Pentagon, det amerikanska försvarsdepartementet.

Men äktheten i dokumenten undersöks fortfarande.

Egyptens president Abd al-Fattah al-Sisi.
Egyptens president Abd al-Fattah al-Sisi.

I ett dokument som är daterat till den 17 februari i år sammanfattas ett samtal mellan Egyptens president Abd al-Fattah al-Sisi och flera högt uppsatta militärer, skriver Washington Post.

“Undvika problem med väst“

Egyptens president ska ha gett instruktionerna att produktionen och leveransen av raketerna skulle hållas hemliga för att “undvika problem med väst“. Till anställda vid fabriker ska det ha förmedlats att raketerna var till det egyptiska försvaret.

Med anledning av påståendena säger ambassadör Ahmed Abu Zeid, som är talesperson för Egyptens utrikesdepartement, att “Egyptens inställning är från början att inte blanda sig i krisen och att hålla lika långt avstånd till båda sidor“. Han tillägger även att Egypten stödjer FN-stadgan och internationell rätt.

En anonym amerikansk tjänsteman säger till Washington Post att man inte har sett att vapenleveransen genomförts. Egypten är den största mottagaren av amerikanska bidrag och är även en av USA:s närmaste allierade i Mellanöstern.

Undersöker äktheten

Pentagon, amerikanska försvarsdepartementet, undersöker nu äktheten i dokumenten. Oklarheter råder fortfarande kring hur och vem som har läckt dokumenten. En del detaljer sägs ha blivit justerade, vilket har väckt frågetecken kring äktheten. Att dokumenten innehåller falsk information och desinformation har beskrivits från ukrainskt och sydkoreanskt håll.

Ämnen i artikeln
Mer om: USA-läckan
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget