Fest när Met-galan drar igång

Katter på catwalken, nya familjemedlemmar och ärtsoppa till middag - så var Met-galan 2023.

Modeikonen Karl Lagerfeld hyllades bland annat på Jeremy Popes kappa.
Modeikonen Karl Lagerfeld hyllades bland annat på Jeremy Popes kappa.

Modets största utekväll, eller “fashion’s biggest night out” - så kallas den årliga Met-galan som anordnas på Metropolitan Museum of Art i New York. Galan är en av de största festerna i modevärlden och avslutas med en stor middag, som i år bestod av ärtsoppa och lyxlax.

Priserna för en enkel inträdesbiljett till årets gala startade vid 50.000 dollar - och priserna för ett bord vid middagen låg runt 300.000 dollar. Överskottet från biljetterna går varje år till museets mode- och kostymavdelning.

Skådespelaren Jared Leto hårade av sig på galan.
Skådespelaren Jared Leto hårade av sig på galan.

Kattigt tema

Varje år har galan ett tema som gästerna förväntas (men inte tvingas) följa. I år skulle gästerna klä upp sig för att hedra den tyska modeskaparen Karl Lagerfeld. Lagerfeld gick bort 2019, och var ända fram till sin död chefsdesigner för modehusen Chanel och Fendi.

Bland annat klädde sig flera gäster för att hylla hans katt, Choupette.

Familjen Williams väntar utökning.
Familjen Williams väntar utökning.

Bebisfeber på mattan

På galan berättade tennislegenden Serena Williams för världen att hon väntar sitt andra barn. Williams, som är känd för sina fashionabla klädval både under match och utanför tennisbanan, visade upp gravidmagen med maken Alexis Ohanian vid sin sida.

Williams har sedan tidigare ett eget klädföretag, S for Serena, och har varit på omslaget av bland annat Vogue.

Även fotomodellen Karlie Kloss meddelade sin graviditet på galan.

Från vänster: Taylor Swift, Blake Lively, Harry Styles, Lili Reinhart och Beyoncé från tidigare år.
Från vänster: Taylor Swift, Blake Lively, Harry Styles, Lili Reinhart och Beyoncé från tidigare år.

Kändisarna som inte dök upp

Skådisen Blake Lively, känd från bland annat tv-serien Gossip Girl, har gästat galan tio gånger. Förra året var hon och hennes färgbytande klänning en av de stora snackisarna. Men i år valde storstjärnan att inte delta - av okända anledningar.

Riverdale-stjärnan Lili Reinhart, som spelar Betty i hitserien, skämtade förra året om att hon inte tror att hon kommer bli inbjuden till galan igen. Detta efter att hon kritiserat Kim Kardashians bantningsmetoder för att få plats i den ikoniska Marilyn Monroe-klänningen till fjolårets gala. Skådisen fanns inte med på gästlistan i år.

Inte heller Harry Styles, Beyoncé eller Taylor Swift dök upp på röda mattan i år. Alla tre är upptagna med pågående turnéer.

Ämnen i artikeln
Mer om: Met-galan 2023
Andra läser just nu
Mer från: Nöje
Mer från Läget