Emilie Roslund: "Singelrådet är min bebis"

Emilie Roslund, 32 år.
Emilie Roslund, 32 år.

Läget möter frilansjournalisten och relationsexperten Emilie ‘Ebbis’ Roslund.

 "Man är ju ABSOLUT tidsoptimist.... promenerar till kontoret as we speak. Kan vi köra 13.30? Alternativt att ni ringer vid 13 och får svaren flämtandes."

Emilie Roslund är frilansjournalist med fokus på dejting och relationer. Känd från podden Singelrådet som hon drivit i fem år nu. Hon är även kolumnist för GP Kultur, där hon också ofta skriver på temat relationer.

– Sen jobbar man ju med allting däremellan.

“Däremellan” innefattar: moderator, författarsamtal och att jobba som konsult med att ta fram programidéer.

Vi når Emilie på telefon när hon precis kommit innanför tröskeln till kontoret som hon delar med fotografer, konstnärer och grafiska formgivare. Många av de andra på kontoret har förlorat sina jobb på grund av det nya coronaviruset.

– De har inget att jobba med så det är ganska tomt här. Och av den anledningen känns det ganska safe här.

Hur är läget?

– Jag mår bra, jag är ännu symtomfri.

Hur mår Gullmars, din katt?

– Jag tror att han mår bra men han är också extremt rastlös. Vi var faktiskt ute för en vecka sen och då sprang han bort ett tag, så jag fick leta efter honom i flera timmar. Det var inte så kul. Vi brukar gå ut ibland, utan koppel men med ett GPS–halsband, så jag kan se honom på en app. Men den är inte helt ”accurate”. Det var därför jag sprang runt och letade på min bakgård i typ tusen timmar.

Emilie, med katten Gullmars.
Emilie, med katten Gullmars.

Är du orolig för coronan?

– Nej, jag är inte så orolig för att jag dels tvättar händerna och går alltid runt med handsprit och jag är noga med rekommendationerna som finns.

– Jag känner att mitt liv ser väldigt likadant ut, men jag känner mig inte lockad att ligga eller dejta, det gör jag faktiskt inte. Att vara intim är liksom ingen prio just nu.

Vad betyder Singelrådet för dig?

– Singelrådet är min bebis. Vi är inne på femte året ihop och precis som med alla relationer så har man upp- och nedgångar. Just nu känns det som att vi kommer köra på ett bra tag till, men man vet ju aldrig. Usch, orkar inte tänka på den dagen vi inte längre finns. Nu byter vi samtalsämne!

Hade du erfarenhet av att skriva om relationer innan du startade Singelrådet?

– Det var ganska nytt. Jag hade en projektanställning för Nöjesguiden som hade tagit slut och efter det visste jag väl inte vad jag skulle göra.

Jag tänkte: ”Jaha, då blir jag väl arbetslös igen då”.

– Då hade jag en idé om att jag ville skriva om relationer för Nöjesguiden, och började göra det kort därefter. När jag sedan märkte att mina första två, tre, krönikor gick väldigt bra blev jag intresserad av tanken om hur det skulle vara att prata om de här sakerna i poddformat.

– Poddar fanns absolut men jag tror inte att det fanns någon riktigt om relationer, utöver ligga med P3 och så. Men de riktade sig inte riktigt till singlar och i och med att jag var singel då, var det det enda jag ville prata om. Så föll det sig ganska naturligt. Det gick från en vecka till en annan.

”Okej, nu testar jag att spela in en pilot.”

Hade du jobbat med radio innan du startade Singelrådet?

– Ja, då hade jag jobbat två eller tre år på P3 i olika perioder. Så jag kände mig ändå bekväm och jag visste hur man klippte, det underlättade och då blev ju tröskeln lite lägre.

Vad tycker du är roligast att jobba med?

– Att svara på lyssnarfrågor som jag får i min podd. När en lyssnare har gett en förtroendet att liksom få ta del av personens problem eller dilemma, och att man får hjälpa den lyssnaren att komma fram till en riktning att gå i. Det är det roligaste! Men egentligen är det en kombination av att kunna göra massa olika saker, för att jag stimulerar typ min ADHD tror jag.

Emilie Roslund, tecknad.
Emilie Roslund, tecknad.

Hur förbereder du ett avsnitt av Singelrådet?

– Det finns två olika vägar att gå, antingen brukar jag ta avstamp i någon lyssnarfråga vars frågeställning jag tänker att många kan relatera till. Eller så gör jag ett upplägg i podden där jag börjar med att, amen, typ, utforska en egen fundering som jag har som då är kopplat till psykologin bakom just, ja, hur vi skapar relationer.

– Jag gjorde ett avsnitt, för inte så länge sen, om intimitetsproblem. Då var det att jag själv hade, jamen, dejtat en person under en tid där det tog slut på grund av att han hade väldigt mycket problem med intimitet. Då började jag läsa på om det även om jag i och för sig redan läst lite litteratur och sånt innan. Då kände jag att det här är ändå något som fler kan relatera till. I de fallen letar jag då efter en person som har kunskap och kompetens inom det området, oftast att de själva är typ psykologer eller terapeuter.

Dina experter. Var letar du någonstans?

– Eftersom det är podd jag gör vill man förstås att det ska vara en person som är talför och som inte räds för micken. Egentligen brukar jag bara googla helt enkelt, för att kunna höra vilka personer som uttalar sig kring det här och som också är bra i radio och som kan prata. Så har jag arbetat ganska mycket, men jag har börjat gå ifrån det där, för att det är ju också som att vara fördomsfull.

– Det är dessutom tråkigt, man vill ju plocka fram nya personer som inte alltid hörs heller. Då har jag istället börjat med att googla på frågeställningen jag har, följt av, psykolog eller terapi. Där finns det många privata mottagningar som har hemsidor där man kan se om de har medverkat i media, om de har gett ut böcker, föreläser eller så. Då brukar jag börja med att skicka ett mail, och om de inte svarar så ringer jag.

 Sista frågan: kommer det ett till bajsavsnitt?

– Omg, fan va bra att ni tog upp det! Det kanske är dags. Skrider till verket nästa vecka!

Webbfråga Dejtar du någon?

Visa resultat
Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nöje
Mer från Läget