Efterlängtade Eurovision-stjärnan Dadi Freyr äntligen i Sverige

Efter förra årets inställda turné fick den isländske artisten Dadi Freyr, två år efter den älskade hiten i Eurovision, äntligen spela i Sverige. Tillsammans med förbandet Florence Arman fyllde de hela Nalen med färg.

Det är mörkt. Nalen i Stockholm fylls med folk. När tillräckligt många är inne i salen för att luften ska börja bli lite lagom svår att andas för dem allra längst fram, kommer den första artisten upp på scen.

Florence Arman är klädd i punkiga rosa kläder och hennes röst och närvaro ger gåshud. De suggestiva punkballaderna får nästan publiken att för en stund glömma att hon ”bara” är förband.

Florence Arman uppträder med låten ”Heartbeats” på Nalen i Stockholm.
Florence Arman uppträder med låten ”Heartbeats” på Nalen i Stockholm.

Men publiken blir påmind när scenen släcks ner igen, och Dadi Freyr kommer upp på scen.

För två år sedan skulle Dadi Freyr ha uppträtt på Eurovision Song Contest med Islands bidrag ”Think about things” - om inte corona hade kommit i vägen. 10 maj, om mindre än en månad är det dags för Eurovision igen, men den här gången tävlar inte Dadi Freyr.

Scenen växlar mellan färgsprakande rosa, regnbågsfärgat, turkost, i då och då rökiga skepnader. Scenografin får varenda publikmedlem att förkasta sociala medie-filter när de lägger upp instagram-vänliga klipp från konsert - scenen sprakar av liv.

– Om man inte vill dansa så behöver man inte, säger Dadi Freyr på scen framför den lyckliga folkmassan.

Men alla dansar.

Fans i Stockholm fick äntligen se den efterlängtade Dadi Freyr live.
Fans i Stockholm fick äntligen se den efterlängtade Dadi Freyr live.

Mellansnacken förvandlar Dadi Freyr till ett komiskt geni. Med små gester, tonlägen och hummanden får han den redan beundrande publiken att brista ut i spridda asgarv.

– I’m gonna tell 800 people now that I don’t smell very nice, so…

Konserten avslutas med Dadi Freyrs mest kända låt ”Think about things” - och om inte taket har lyfts innan - så lyfts det nu. Den redan fängslade publiken blir vild. Golvet vibrerar av dansande skor, och flera hundra röster stämmer in i bitarna som artisten utelämnar, med mikrofonen riktad mot publiken.

Edit Hammarsten och Louis Boeing var förvånade över hur dansant publiken var.
Edit Hammarsten och Louis Boeing var förvånade över hur dansant publiken var.

Edit Hammarsten och Louis Boeing, 20 år gamla, är två av dem som såg konserten ikväll. De har gått på några få, mindre spelningar under corona-åren, men detta var första gången de var på en riktigt stor konsert sedan innan corona. Båda uttrycker glädje över att de var så många som dansade ikväll.

Är du ett stort fan?

– Nej! skrattar Louis.

Louis fick reda på konserten via Edit, och hon bestämde sig för att gå hit för bara en vecka sedan. Edit har lyssnat lite mer, dels på låten som skulle ha deltagit i Eurovision, dels litegrann på Youtube.

Är det viktigt att lyssna mycket på en artist innan en konsert?

– Live-musik är speciellt, så man kan höra en låt för första gången, och verkligen komma in i det. Så nej, jag tycker inte man behöver lyssna innan.

Både Louis och Edit reagerade på folkmassan, att det var så många där.

Florence Arman signerar sitt debutalbum ”Out of the blue”.
Florence Arman signerar sitt debutalbum ”Out of the blue”.

Efter konserten står Florence Arman i lobbyn och signerar LP-skivor. Detta är hennes debutalbum, och kön för att köpa hennes musik och få sin LP signerad är lång - nästan längre än kön till garderoben.

Samarbetet med Dadi Freyr startade när de skrev en låt tillsammans. Det var för två år sedan - tror hon.

– Jag har ingen känsla för tid efter covid, skrattar hon.

Men det var först för tre veckor sedan som Florence Arman fick bekräftat att Europa-turnén skulle bli av.

– Det var väldigt spontant!

Hon är förvånad över publikens engagemang. Beundrande fans får sina skivor signerade, och flera kommer fram och berättar om hur glada de är att ha sett henne ikväll.

– Berätta allt om dig själv, jag har så många frågor, säger ett fan.

Florence Arman berättar för den nyvunna beundraren att hennes föräldrar, som bägge är musiker, uppmuntrade henne att ”gå och plugga eller nåt, så att du inte blir som oss”. Hon gjorde sitt bästa för att inte hålla på med musik under en tid, och pluggade, men det var tråkigt. Då blev det musik istället.

Läget frågar hur artisten hanterar nervositet.

– Jag blir inte så nervös. Det är mest innan jag uppträder. Så fort jag går upp på scen så släpper det. Men det beror också på publiken!

Detta är andra stoppet på Europa-turnén som kommer att avslutas 7 maj i Berlin. Alla biljetter är slutsålda.

En exalterad publik fick möta Eurovision-stjärnan från Island.
En exalterad publik fick möta Eurovision-stjärnan från Island.
Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nöje
Mer från Läget