"Det går inte att ersätta utlandsresor med en hundvalp"

Valp. Foto: Lisa Chröisty

Bara de senaste två veckorna har över 350 personer hört av sig.

Susanne har fött upp labradorer i över 30 år men aldrig upplevt ett så starkt valptryck som nu.

- Hur ska jag hitta de som är bra?

Valpyran

Fem kolsvarta yrväder springer oss till mötes. De rör sig klumpigt på korta ben och alldeles för stora tassar. Mamma Nicki står mitt i valpyran med ett gosedjur i munnen. Hennes starka svans pendlar från sida till sida.

Valparna är sedan länge tingade och imorgon är det dags för dem att flytta till sina nya föralltidhem.

Plötsligt går leken över till allvar och en av valparna gnyr till. Med leksaken i högsta hugg travar Nicki fram till högen av ungar och lägger en stor tass ovanpå. En av valparna rullar över på rygg och visar sin rosa mage.

Trots att valparna bara är två månader gamla har de redan tydliga personligheter. Det gäller att matcha rätt när det kommer till köpare.

- Och det är just det som är svårt just nu när det är så extremt många som ringer. Hur ska jag hitta rätt?

Susanne Ekstedt tillsammans med två av hennes 8-veckorsvalpar. Hon får upp emot 15 valpköparsamtal om dagen.
- Och jag har inte ens en annons ute, säger hon.
Susanne Ekstedt tillsammans med två av hennes 8-veckorsvalpar. Hon får upp emot 15 valpköparsamtal om dagen. - Och jag har inte ens en annons ute, säger hon.

Coronatider = valptider

Susanne Ekstedt vänder sig om i köket och ser på mig med intensiva ögon.

- Det finns ju bra köpare, riktiga guldkorn, men det är svårt att hitta de i röran just nu, säger hon.

Plötsligt börjar telefonen i hennes knä att vibrera, hon böjer på nacken och inspekterar displayen. Okänt nummer, hon svarar:

- Ja hej det är Susanne, kennel Hungry Hearts. Vem pratar jag med?

Rösten i telefonen presenterar sig. Mycket riktigt är det en valpintressent.

Kontrollfrågor

Susanne har satt telefonen på högtalare. På bordet framför henne ligger kontaktlistor utspridda. Det är dags att ställa kontrollfrågor, hennes sätt att undersöka hur väl förberedd valpköparen är:

- Du ska ha middag hemma, är uppklädd och har dukat fint. Så plötsligt ser du att pojkvännen har lämnat skitiga kallingar mitt på golvet. Du slänger snabbt in dem i badrummet och strax därefter anländer gästerna. Då kommer valpen travandes med kallingar i mungipan, vad gör du?

Det blir tyst i telefonen. När kvinnan på andra sidan tråden sedan går rakt i fällan skakar Susanne på huvudet.

- Nej, du kan inte straffa hunden, utan tvärtom ska den belönas! utbrister hon.

- Det är karlns fel att kläderna inte låg i tvättkorgen, inte valpens. Det må vara en pinsam situation, men här gäller det att ha kunskap om hunden man köpt! Valpen tror med all sannolikhet att den gjort rätt i att hämta ett byte och leverera det till dig.

Susanne målar upp ännu ett scenario och när intressenten den här gången svarar rätt ler hon stort. Kanske kan det bli aktuellt med valpköp, om hon bara läser på lite mer först.

För att hålla ordning på alla som ringer gör Susanne listor. Gröna markeringar står för godkända och tålmodiga intressenter, rosa för godkända och otåliga, och de med orangea markeringar har hon skickat till andra uppfödare.
För att hålla ordning på alla som ringer gör Susanne listor. Gröna markeringar står för godkända och tålmodiga intressenter, rosa för godkända och otåliga, och de med orangea markeringar har hon skickat till andra uppfödare.

"Det räcker inte att ha tid nu, du måste ha tid sen också"

TV:n pratar i bakgrunden. Ordet corona nämns oavbrutet. Tvätta händerna. Håll avstånd. Och stanna hemma.

Det allra viktigaste när det kommer till valpköp menar Susanne är förståelse. Dels för rasen och individen men också för tiden som krävs. Hon menar att alltför många tror att de är lämpliga hundägare, 'bara de kan frigöra lite tid i början'.

- Många jag pratar med vill ersätta utlandsresor och besök från mormor med en valp. Det är både sorgligt och frustrerande. Jag förstår att många upplever att de har tid över till en hund nu när de jobbar hemifrån, men det räcker inte att ha tid nu, du måste ha tid sen också.

Susanne skrattar.

- Och så är det en del som vill ha valpen som barnvakt i sommar. Det vet jag inte ens vad jag ska säga om, men det visar väl hur viktigt det är att välja rätt köpare.

Annars riskerar man att skapa problem med hundar som det egentligen inte är något fel på, menar hon.

Moa Holgersson, 17 år, med nya familjemedlemmen Ragnar, 8 veckor.
Moa Holgersson, 17 år, med nya familjemedlemmen Ragnar, 8 veckor.

Ragnar

Det är eftermiddag, en dag senare. Nickis valpar har flyttat till sina nya familjer, och en av de lyckliga är familjen Holgersson. Det går inte att missa glädjen i Cathrines röst när hon svarar i telefon.

- Vi har nyss kommit hem med Ragnar, och han är ju bara helt underbar, sprudlar hon.

Även de fick svara på Susannes kontrollfrågor, något Cathrine uppskattar.

- Det kändes lite som ett förhör, men det är ju jätteviktigt att det blir rätt! Man måste förstå att en hund är ett livslångt åtagande, inte en leksak som man kan kasta efter ett tag.

Hon skrattar i telefonen. Ragnar busar runt på gräsmattan tillsammans med resten av familjen, utmanar dottern Moa till lek.

- Jag har fullt fokus på underverket som rultar omkring på gräsmattan. Nu vill vi bara lära honom våra rutiner och låta honom bli en del av vårt liv.

Moa Holgersson & Ragnar.
Moa Holgersson & Ragnar.

"Därför jag är så tuff!"

- ... så det är därför jag är så tuff mot de som ringer och säger att de vill köpa valp. Min viktigaste uppgift som uppfödare är att hitta bra hem till alla valpar, och då måste jag ställa de svåra frågorna.

- Jag månar om valparna, och på så sätt även även deras ägare, säger Susanne.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Personligt
Mer från Läget