Den brända katten - en historia som berör hela världen

Bilden på den brända katten från staden Andriivka har spridits runt hela världen.
Bilden på den brända katten från staden Andriivka har spridits runt hela världen.

Kriget i Ukraina har drabbat inte bara människors, utan även djurs liv. Det här är berättelsen om en katt som överlevde en explosion i Andriivka.

Bilden på den brända katten från staden Andriivka (i Kiev regionen) har spridits runt hela världen. Katten såg ut att behöva medicinsk behandling och ett nytt hem. I flera dagar letade ukrainska volontärer efter katten, men utan resultat.

Skjutningar och bombningar i Kievs förorter har förstört inte bara människors, utan även djurs liv. Många katter och hundar har förlorat sina ägare, många har blivit svårt skadade och brända.

Volodymyr Kryzhanivskyi är djurrättsaktivist i Ukraina. Han fick veta att en bränd katt fanns kvar i Andriivka, men att ingen visste exakt var den befann sig.  Volodymyr försökte hitta katten bland ruiner och sprängda hus under flera dagar. Dessa ändlösa sökningar gav inget resultat, berättar han.

Jag tänkte att katten troligen dött, eftersom vi volontärer gick genom hela Andriivka och inte kunde hitta honom. Andriivka är inte så stort egentligen, om katten lever fortfarande så borde han finnas någonstans… Men så var det inte, vi hittade honom inte…

En morgon, när Volodymyr redan gett upp, ringde telefonen. En veterinär från en djurklinik ringde och sa att han sett Volodymyrs inlägg om katten på Facebook. Veterinären berättade att de hade en bränd, svårt skadad katt på kliniken som liknade katten på Facebook bilden. De såg exakt samma skador på katten i kliniken som de kunde se på katten på bilden. Alla skador var desamma på öron, underkäke och hud.

- När jag fick telefonsamtalet och när jag såg de nya bilderna från sjukhuset insåg jag att det var ”mission accomplished”. Katten var hittad, berättar Volodymyr i en telefonintervju.

Hur mår katten idag?

- Katten är svårt skadad, men han mår bättre och bättre varje dag. Veterinären säger att katten kommer att bli frisk.

Till slut bestämde sig Volodymyr Kryzhanivskyi för att ta hand om katten och låta den bo hemma hos honom. Men först måste katten bli frisk och det kommer att ta tid. Katten har fått namnet Fenix, som i den grekiska mytologin betyder: den som återuppstår ur askan.

Till slut bestämde sig Volodymyr Kryzhanivskyi för att ta hand om katten och låta den bo hemma hos honom.
Till slut bestämde sig Volodymyr Kryzhanivskyi för att ta hand om katten och låta den bo hemma hos honom.
Ämnen i artikeln
Mer om: Kriget i Ukraina
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget