Daniel Kindberg, vem är han och vad har hänt?

Östersunds starke man är i blåsväder.
Östersunds starke man är i blåsväder.

Det stormar rejält kring fotbollsklubben Östersunds FK och dess ordförande Daniel Kindberg. I tisdags slog Ekobrottsmyndigheten till med en razzia mot Kindbergs kontor och inte långt senare anhölls ordföranden. Läget reder ut vem Daniel Kindberg är, vad han har gjort och misstänks för att ha gjort.

Östersunds FK har de senaste åren tagit fotbollssverige med storm. 2011 spelade laget i Sveriges fjärde högsta division. Få trodde då att man skulle bli ett av Sveriges bästa lag inom några år. Efter två snabba uppflyttningar var laget i Superettan 2013 och tog steget till Allsvenskan två år senare. I högsta serien har Östersund sedan charmat stora delar av fotbollssverige med sin passningsorienterade fotboll.

Internationella framgångar

Svenska Cupen-segern 2017 ledde även till framgångar som ekade utanför Sveriges gränser. Östersund fick kvala till Europa League och besegrade de båda storklubbarna Galatasaray från Turkiet och PAOK Thessaloniki från Grekland. Succé i gruppspelet gjorde sedan att man fick möta Arsenal i sextondelsfinal. Östersund lyckades trots förlust skaka den engelska jätten och hyllades av både svenska och utländska medier.

Vem eller vilka är det då som ligger bakom Östersunds framgångar? Den brittiske tränaren Graham Potter blir ständigt överöst med beröm av spelare, experter och medier och ryktas locka till sig intresse från flera Premier League-klubbar. Förutom att nå bra resultat på planen har han dessutom lyckats utveckla spelare som tagit sig in i flera olika landslag.

Den enskilt största anledningen till Östersunds framgångar stavas dock Daniel Kindberg och hans investeringar.

Daniel Kindberg

Daniel Kindberg började sin karriär som bonddräng och slaktarlärling. Därefter sadlade han om till militär och blev överste löjtnant inom svenska armén. Efter det militära bytte han karriär ännu en gång och gav sig in i fastighetsbranschen där han haft höga poster i flera olika bolag. 2010 blev han ordförande för Östersunds FK.

Östersunds resa genom seriesystemet startade alltså när Kindberg kom in i klubben och ordföranden har skapat rubriker med sin målmedvetenhet och stora ambitioner om att vinna SM-guld och spela i Champions League.

Kritik

I skuggan av framgångarna har flera frågor väckts. Fotbollsmagasinet Offside publicerade 2016 ett reportage där man utredde Daniel Kindbergs sponsring till Östersunds FK från de olika företag där han haft höga poster och kritik har riktats från många håll mot ordförandens olika sätt att få in pengar till klubben. Kindberg är bland annat VD (verkställande direktör) för det kommunalägda bolaget Östersundshem AB som började sponsra Östersunds FK efter att han klev in i företaget.

Ett av de mest uppmärksammade fallen med kritik handlar om när Kindberg arbetade för Peab som köpte mark billigt av Östersunds kommun. Därefter slutade Kindberg arbeta på Peab och såg till att kommunen köpte tillbaka marken för 127 miljoner kronor när han sedan började arbeta där. Därefter byggdes både fotbolls- och hockeyarenor till Östersunds FK där Kindberg är ordförande och Östersunds IK (där Kindberg var ordförande under den aktuella tidpunkten) på samma mark.

Vad har hänt nu?

I tisdags genomförde Ekobrottsmyndigheten, som finns för att förebygga ekonomisk brottslighet, en razzia mot två av Daniel Kindbergs kontor och beslagtog bland annat en dator. Senare under dagen kom också uppgifter som sedan bekräftades om att Daniel Kindberg anhållits på sannolika skäl misstänkt för grovt bedrägeri och medhjälp till grovt bokföringsbrott. Dessutom stod det klart att en av Kindbergs affärspartners blivit häktad misstänkt för grovt bedrägeri och grovt bokföringsbrott. Denna person ska enligt uppgift ha sponsrat Östersunds FK med nästan fem miljoner kronor utan att få något tillbaka. Dessutom har en tredje person med koppling till Kindbergs affärer anhållits.

Under onsdagen meddelade Östersundshem på en presskonferens att man beslutat att ”arbetsbefria” Kindberg från rollen som verkställande direktör under tiden som han utreds. Dessutom har hans lön dragits in. Samma dag bekräftade också byggföretaget Peab för SVT, där Kindberg tidigare varit regionchef, att en person från deras företag var den tredje personen som blivit anhållen.

Senast imorgon fredag kommer beskedet om Kindberg begärs häktad eller inte.

Ämnen i artikeln
Mer om: Kindberggate
Mer från: Sport
Mer från Läget