Dags att söka till Polishögskolan

Är du 18 år, jordnära och vill hjälpa människor? Kanske har du funderat på att bli polis? I så fall är det dags att söka in till Polishögskolan den 6 maj. Läget har pratat med nyexaminerade Johannes Nilsson om vad du kan förvänta dig och varför du ska söka.

Det krävs både fysiska och psykologiska tester för att se om någon passar som polis.
Det krävs både fysiska och psykologiska tester för att se om någon passar som polis.

Hur är det att arbeta som polis?

- Kanon! Mitt livs bästa val hittills.

När visste du att du ville ansöka till Polishögskolan?

- Två år innan jag sökte in. Alla andra pratar om att de alltid haft det som en barndomsdröm men för mig var det en grej som hände som gjorde att jag började tänka om.

- Jag har alltid vetat att jag velat jobba med människor och då var det en i min närhet som gav förslaget om polis.

Hur är det att söka in till Polishögskolan?

- Du gör ju olika tester. Den första antagningen går på dina betyg och efter det kallas du in på fysiska tester, IQ test och samtal med psykolog som grillar dig ganska hårt.

Behöver den sökande vara i bra form?

- Det är en fördel att ha tränat men det är inget måste. Jag tyckte inte de fysiska var så svårt, jag gillar ju att träna men du kan klara det även om du är en vanlig motionär.

Går det att förbereda sig inför ansökningen?

- Ett tips är att träna lite hårdare innan, som kondition och simning.

Hur var det när du väl påbörjat utbildningen?

- Chock i början. Jag har aldrig varit den som suttit ner och studerat. Jag kände bara wow det här är på riktigt nu. Det tog några månader innan man vande sig, sen var det inget.

- Det skiljer sig från gymnasiet. Ibland brukade jag tänka: när ska jag använda det här? Men mycket av det du läser på polisutbildningen kommer du att använda senare.

Skiljer sig vardagen som polis mot vad du tänkte dig när du studerade?

- Det skiljer sig ganska mycket. I skolan förbereder de en på "the worst case scenario". När man kommer ut i verkligheten är det klart att man hamnar i situationer då adrenalinet pumpar och man tänker: nu kan jag eller min kollega skada sig men oftast är det mycket enklare än vad jag tänkte. Folk lyssnar faktisk mycket på oss. Uniformen har ett starkt signalvärde.

Finns det någon egenskap som du tycker är bra att ha som polis?

- Jordnära, och flexibel i sitt tänkande. Man träffar så mycket nya människor och nya situationer och du vet aldrig hur tufft någon har haft det.

Vad är det bästa med att vara polis?

- Det bästa med att vara polis är kollegorna, vi blir som en enda stor familj. Alla är ödmjuka och öppna och det är för att man spenderar mycket tid tillsammans och går igenom mycket.

- Det är som när man är i en lagidrott, omklädningsrumskänslan- den känslan har vi varje dag. Alla backar varandra och vi ifrågasätter inte. Om jag gör något hemskt känner jag en trygghet i att de backar upp mig. Jag har aldrig varit med om något liknande. Jag har ändå spelat hockey i flera år och det här än snäppet bättre än det omklädningsrums hänget.

Tips till den som vill söka?

- Tacka ja ifall du kommer in. Det går alltid att tacka nej senare ifall du ångrar dig. Sök och prova, om det inte är din grej så är du åtminstone en erfarenhet rikare.

Johannes Nilsson är 25 år och har arbetat som polis sedan november förra året. På fritiden tränar han gärna crossfit.
Johannes Nilsson är 25 år och har arbetat som polis sedan november förra året. På fritiden tränar han gärna crossfit.
Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: TYCK
Mer från Läget