"Budskapet är simpelt. Älska dig själv. Punkt."

Emmas filmdebut blev en succé.
Emmas filmdebut blev en succé.

Läget möter 18 åriga filmskaparen Emma Bogos som vann pris för bästa manus på filmfestivalen "Stockmotion" förra året. Hennes film "Ideal" handlar om Emmas resa från självhat till att hitta kärleken till sig själv.

Det är en kylig duggig aprildag vid Hornstulls strand i Stockholm. Vid ett par röda och vita neonslingor står 18 åriga Emma Bogos och väntar i blåsten vid kultbiografen Bio Rio. I hippa kläder med rött hår och vit jacka matchar hon de starka neonljusen ovanför henne. Det är svårt att förstå, vid första anblick, att denna tjej med all sin personlighet och karisma gömt sig själv en stor del av hennes liv.

För lite över ett år sedan gjorde Emma sin första kortfilm “Ideal” som vann pris för bästa manus på kortfilmsfestivalen Stockmotion. Emma blev tvingad att skicka in filmen av Fanzingo som hjälpte Emma att få filmen gjord. Fanzingo är ett kulturstöd för unga i Botkyrka som ger ungdomar möjligheten att göra egna filmer.

På själva festivalen fick Emma en chock:

- Jag var på Stockmotions prisutdelning. Jag visste inte ens om att jag hade blivit nominerad. Sen helt plötsligt vann jag. Jag var i ett chocktillstånd. Tydligen så gillade de väl min film.

Filmen inspirerades av Emmas egna resa av självhat som förvandlades till en kärlek till sig själv. Men vägen dit var lång.

- Första gången jag fick höra att min kropp var för stor var när jag var fyra år. Jag gick på gymnastik och några av de andra barnen mobbade mig. Dom var alltid emot mig och sa elaka saker, som att jag hade en stor mage. Jag började hata mig själv och min kropp.

Idag mår Emma mycket bättre, men ibland har hon dåliga dagar och hjärnspökena kommer tillbaka. Men nu vet hon hur hon ska hantera dom.
Idag mår Emma mycket bättre, men ibland har hon dåliga dagar och hjärnspökena kommer tillbaka. Men nu vet hon hur hon ska hantera dom.

Självhatet

Emma fortsätter beskriva den mörkaste perioden i sitt liv, som hon kallar “den jobbiga perioden”. Hon var då mellan tolv till tretton år.

- Jag vet inte varför det blev en mörkare period just då. Jag hade nog helt enkelt blivit så van att jag inte var tillräcklig för det var vad alla sa till mig. Jag började att skada mig själv för jag hatade mig själv så mycket. Jag började hetsäta och träna överdrivet mycket. Jag gick in i en depression.

Vändpunkten

- På högstadiet började jag känna mig som en hycklare som sa till andra att de var fina men kunde inte säga det till mig själv. Min själ och kropp har också ett värde! Så jag började ta hand om mig själv, kramade mig själv och sa att jag var fin. Jag brukade upprepa frasen “jag älskar dig” framför spegeln tills det gick in. Men mina vänner hjälpte också till. Det var det som blev inspirationen för min film.

Manuset är baserat på en dikt Emma skrev om hennes gamla självbild. Idén att filmatisera dikten kom från hennes film-coacher på Fanzingo. Emma har alltid gillat att skriva dikter och manuset till “Ideal” skrev Emma på ungefär 15 minuter.

- Jag ville skriva om något jag brydde mig om och kändes nära hjärtat. Jag ville dela med mig av mina erfarenheter. Det fanns så många tankar härinne (säger hon medan hon petar på huvudet) så det var bara att skriva ned dom. Orden rann ur mig.

Emma skrev filmens manus på bara 15 minuter.
Emma skrev filmens manus på bara 15 minuter.

I filmens klimax ger Emma ett brandtal till sig om att hon är älskvärd till hennes spegelbild.

- Spegeln fick symbolisera hur man kan hitta sig själv, se den man faktiskt är och inte passa in i alla andras förväntningar. Spegeln blir ett sätt för mig att dela med mig av mina tankar och ord. Jag blir den andra personen som lyssnar. Det blir en dialog med mig själv och tittaren.

Emma anser att det var viktigt att hon vågade exponera sin avklädda kropp i underkläder för filmen.

- Jag ville att det skulle vara naket och man skulle se min nakna sanning. Men det tog emot i början att vara så synlig. Däremot blev jag van efter ett tag och visste att jag gjorde det för en bra sak. Det kändes fint att det var jag som illustrerade texten med mitt kroppsspråk. Jag hoppas jag kan hjälpa andra att börja gilla sig själva genom att visa mig sårbar.

Emma vill hjälpa andra att börja gilla sin egen spegelbild och öppna konversationen.
Emma vill hjälpa andra att börja gilla sin egen spegelbild och öppna konversationen.

Vad skulle du säga är filmens budskap?

- Budskapet är simpelt. Älska dig själv. Punkt.

Responsen från filmen har varit oerhört positiv för Emma.

- Mina kompisarna började gråta när dom såg filmen. Andra tyckte det var starkt gjort av mig. Men jag ser det inte så. Det är bara en stor del av min historia som är lärorik att berätta. Jag tog mig igenom det jobbiga. Nu vill jag hjälpa andra att gilla sig själva.

Så vad händer nu?

- Nu vill jag fortsätta göra film och har några idéer och hjärtefrågor. Men det är svårt att få ihop tiden med skolan. Men på lovet vill jag fortsätta. "Ideal" är inte min sista film.

Se Emmas film nedanför!

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nöje
Mer från Läget