Big Mac Index: kunskap i ekonomi med ketchup och krispsallad

Arthur är i Tyskland och käkar en Big Mac. Nina i Sydkorea och Nathalie i Kanada. På alla bilder som Lägets internationella testpersoner skickar ser man en likadan hamburgare. Men priserna på kvitton skiljer sig väldigt mycket åt varandra. Vad tänker du på när du äter en Big Mac? Att du borde vara försiktigt med ketchupen? Eller att en Big Mac kan hjälpa dig att förstå världsekonomin? Om det första är fallet ska denna artikel hjälpa dig att förstå hur du kan få koll på ekonomi genom det så kallade Big Mac Index.

Arthur Paul Roses Big Mac i Heidelberg i Tyskland kostade 4,49 Euro (= 47,66SEK).
Arthur Paul Roses Big Mac i Heidelberg i Tyskland kostade 4,49 Euro (= 47,66SEK).

Ekonomi: ett komplicerat och tråkigt ämne?

Om man inte är expert på ekonomi kan det vara svårt att förstå hur det står till med världsekonomin. För att hjälpa människor förstå ekonomi fick journalister för tidningen the Economist 1986 idén att införa det så kallade Big Mac Index. De tyckte att det skulle kunna förenkla jämförelsen av olika valutor om man utgår ifrån ett konkret produkt: de bestämde sig för en Big-Mac.

Varför just en Big-Mac?

Eftersom den säljs i många olika länder och det är nästan samma ingredienser i den. I teorin borde en kombination av tomater, bröd, kött och sallad kosta precis lika mycket världen över. Ekonomer kallar denna teorin för köpkraftsparitets-teorin. Den innefattar att växlingskurser mellan olika valutor på sikt ska förändra sig så att man får samma sak för samma pengar i olika länder. Kort sagt säger teorin alltså att en Big-Mac borde kosta precis lika mycket i varje McDonaldsrestaurang världen över. Men den gör inte det: Läget bad unga personer i hela världen att kolla priset för Big-Macs och det visade sig att priserna var väldigt olika från land till land.

Hur fungerar indexet då?

Utgående från Köpkraftsparitets-teorin jämför indexet priset av hamburgaren i olika länder. Konkret omvandlar den priset av Big Macs i olika länder till US-Dollar. Ur alla dessa omvandlade dollarbelopp beräknas det en genomsnittlig värde som kallas för referensvärde. Om en Big Mac kostar mer än detta referensvärde i ett land säger man att landets valuta är övervärderad mot den amerikanska dollarn. Om en Big Mac kostar mindre än referensvärdet säger man att valutan är undervärderad mot den amerikanska dollarn. Hamburgarpriset kan så tyder på på hur svag eller stark en valuta och därmed indirekt hur det det ekonomiska läget i respektive land är vid en viss tidpunkt.

Vad är nackdelen med indexet?

Först och främst säljs det inte Big Macs i alla länder i världen eftersom McDonalds inte finns i alla länder. Från Vivienne som bor i Tanzania får Läget exempelvis informationen att det inte finns några McDonaldsrestauranger alls. Dessutom skiljer sig ingredienserna åt i vissa länder. Exempelvis ersätts nötköttet mot kyckling i Indien eftersom kor är heliga där. Det tillkommer att det finns tillfälliga erbjudanden och snabba förändringar som indexet inte tar hänsyn till eftersom den inte uppdateras så ofta. Det är också andra faktorer som till exempel personalkostnader och efterfrågan, alltså hur många människor är sugna på Big Macs i respektive land, som påverkar priset av en Big Mac. Bara för att en Big Mac är billig i ett land betyder det alltså inte att landets ekonomi mår dåligt och tvärtom.

Hur har kriget i Ukraina påverkat McDonalds?

Priset eller snarare tillgängligheten av en Big Mac kan definitivt säga någonting om det aktuella världsläget. Det visar den aktuella situationen för McDonalds i Ryssland och Ukraina. I mars 2022 har McDonalds som många andra internationella företag valt att tillfälligt stänga alla sina restauranger i Ryssland. Det finns dock några McDonaldsrestauranger som fortfarande har öppet i Ryssland. De bedrivs av privata företagare och är därmed så kallade Franchiseföretag. Från Fedor Sitkovsky som bor i Moscow får Läget informationen att en Big Mac i en av dessa Franchiserestauranger i Moscow kostar 179 rubel just nu vilket motsvarar 25.63kr. I Ukraina har den ryska invasionen förstört infrastrukturen såpass mycket att McDonalds var tvungen att stänga de flesta restauranger redan i slutet av februari 2022. Tillfälligt stängt står det på de flesta filialer i landet när man googlar McDonalds i Ukraina. Endast i Ukrainas huvudstad Kyiv i Ukraina går det att beställa en Big Mac för 69 Ukrainsk hryvnia vilket motsvarar 22.81SEK. Enligt McDonalds delårsrapport som publicerades i april 2022 kostade stängningarna i Ryssland och Ukraina ungefär 127 millioner dollar för McDonalds. Det beror på att McDonalds fortsätter betala hyra för de stängda restauranger och lön till de som jobbade på McDonalds innan kriget. Dessutom kunde många saker som fanns på restaurangerna innan stängningarna, förmodligen också ingredienser till många Big Macs som aldrig tillagades, inte användas. Det slängdes saker till ett värde av 100 millioner dollar. Trots det har McDonalds försäljning enligt delårsrapporten ökat med 11.8% i de första fyra månader av 2022.

Och vart ska man åka för att äta den billigaste Big Mac nu?

Big-Macindexet på The Economists hemsida uppdateras endast två gånger om året, i januari och juli. I januari 2022, när indexet uppdaterades senast, fanns den billigaste Big-Mac i Ryssland. Den kostade 135 ryska rubel vilket motsvarar 19,54kr. Den ryska rubel var vid tidpunkten 70% undervärderad mot den amerikanska dollarn. Sverige var i januari 2022 på fjärde platsen efter Schweiz, Norge och Amerika. Den dyraste burgaren fanns i januari i Schweiz. Eftersom indexet uppdaterades senast i februari 2022 har Läget bett unga köttätare att smaka Big Macs och vegetarianer att checka några aktuella priser.

Läget har frågat unga människor i världen hur mycket en Big Mac kostar där de bor.
Läget har frågat unga människor i världen hur mycket en Big Mac kostar där de bor.
Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Ekonomi
Mer från Läget