Att börja dejta via sociala medier

Våren är här och lyckohormonerna flödar. Vi är pigga, glada och i det perfekta sinnestillståndet att bli kära. Att visa intresse och få kontakt med människor via sociala medier har öppnat upp nya möjligheter att dejta. Nu finns alla en sökning bort och med lite tur kanske man hittar kärleken. Men hur gör man egentligen?

I och med sociala mediers framväxt har vår kontakt med andra människor förflyttats allt mer till olika medieplattformar. Enligt en rapport från Svenskarna och internet publicerad 2018, använder 83 procent av Sveriges befolkning sociala medier, där unga är överrepresenterade i statistiken. I åldrarna mellan 16-25 år använder 72 procent Facebook, Instagram och Snapchat dagligen.

Så hur blir det när dejtingkulturen också förflyttas till sociala medier?

Josefine, Sandra och Bianca går i trean på Viktor Rydbergs gymnasium. Enligt dem har sociala medier gjort det lättare att visa intresse, då människor blir mer tillgängliga. Ser man någon snygg på Instagram är det lätt att få kontakt, menar de.

- Sedan finns ju Tinder nu också, fast det är mest en rolig grej. Jag har inte gått på dejt med någon därifrån än, men jag känner flera som hittat kärleken den vägen, säger Josefine, 19 år.

Josefine, Sandra och Bianca tycker att sociala medier gör det lättare att dejta.
Josefine, Sandra och Bianca tycker att sociala medier gör det lättare att dejta.

Alice, 19 år, träffade sin pojkvän via Tinder. De gick hem tillsammans efter en fest, vilket hon tror är det vanligaste sättet att träffas på via Tinder. I alla fall i deras ålder. Att gå på en "riktig dejt" uppstyrd med till exempel en middag, tror de inte är lika vanligt.

Hur går man tillväga om man vill få kontakt med någon?

- Enklast är väl att stalka upp någon på Instagram, följa, gilla några bilder och visa intresse. Det brukar så småningom leda till att man börjar skriva privat. Är det någon lite äldre är Facebook messenger kanske mer passande, säger Sandra, 18 år.

- På sociala medier kan man alltid fråga om personen vill ses, antingen via DM:s (direktmeddelanden) på Instagram eller om man är lite bekanta kanske man har varandra på Snapchat och kan fråga den vägen. Enklaste är ju alltid om man känner varandra eller har gemensamma kompisar. Då har man redan foten inne liksom, säger Fredrika 19 år.

- På Tinder är det svårare. Jag skulle säga att det enklaste är att vara lite rolig och personlig, till exempel genom att spela vidare på något från personens profil. Men det kräver ju också att de faktiskt skrivit något där, säger Lisa, 18 år.

Ämnen i artikeln
Mer om: Kärlek
Andra läser just nu
Mer från: Personligt
Mer från Läget