Anställda på Systembolaget om alkohol och ungdom

Moritz Sjövall på Systembolaget berättar varför han uppskattar systemet mer nu än han gjorde när han var ung. "Det var krångligt att få tag på alkohol som ung. Men det är meningen, det är bra"

Det klirrar bekant i välfyllda vita påsar på Systembolaget i Liljeholmen. Vid en av kassorna står Moritz Sjövall och ler, frågar om legitimation och önskar trevlig helg. Till nästan alla. Han har jobbat på Systembolaget i lite mer än två år och trivs bra.

- Jag kan verkligen rekommendera att söka jobb här. Men man måste vara 20 år för att söka så det kanske inte är aktuellt för er målgrupp, säger han.

Han berättar att det är viktigt att fråga om legitimation så fort man är osäker. Det ingår i Systembolagets uppdrag att se till att vi inte dricker för mycket.

- Jag tyckte det var krångligt att få tag på alkohol när jag var yngre. Men det är meningen, det är bra, säger han.

Moritz Sjövall är stolt över att Systembolaget skyddar unga

Någon står tålmodigt och väntar vid informationsdisken, andra jagar runt i gångarna för att få hjälp att hitta rätt vin till middagen. Personalen på Systembolaget är utbildade i smak, vilken dryck som passar till vilken mat, men även i riskerna med alkohol. Det är ganska unikt att Sverige har monopol på alkoholförsäljning.

I de allra flesta länder i världen får man handla alkohol i vanliga mataffärer. Åldersgränsen för att handla alkohol är också i många fall lägre. I Tyskland är åldersgränsen för att köpa öl och vin sexton år.

- Jag fick perspektiv när jag bodde i Berlin ett par månader när jag var yngre, säger Moritz. Jag förstår verkligen varför vi har monopol. Det kanske är svårt att uppskatta det när man är yngre men jag förstår verkligen hur viktigt det är.

Att alkohol inte säljs i vanliga matbutiker räddar enligt Systembolagets egen statistik ungefär 2000 liv varje år.

Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN, publicerar varje år en studie på hur många ungdomar som testat alkohol och droger. Enligt den senast publicerade undersökningen hade tre fjärdedelar av alla ungdomar i årskurs två på gymnasiet någon gång druckit alkohol.

- Jag började också dricka alkohol innan jag fick handla på systemet. Idag är jag glad att det var svårt att få tag på, man är omdömeslös som ung. Systembolaget kan verkligen motivera sin existens när det gäller att skydda unga. I synnerhet när det gäller starksprit, säger Moritz.

- När jag var yngre drack jag för att bli berusad, säger Moritz. Nu dricker jag för njutning och jag har blivit väldigt intresserad av alkoholhistoria. Det har Systembolaget hjälpt mig med, det finns en enorm kunskap hos personalen. Det märkte jag redan innan jag började jobba här.

Alkoholkonsumtionen minskar

För tio år sedan drack svenskarna lite drygt tio liter ren sprit per år. Det har alltså minskat med nästan en liter per person och år. Vad det beror på är svårt att svara på men Matilda Dannetun, pressekreterare på Systembolaget, tror att det till viss del kan bero på det ökade intresset för alkohol som måltidsdryck.

- Jag tror att vårat arbete med att bredda sortimentet och hjälpa kunderna att hitta rätt har gjort att folk tycker att det är roligt att hitta nya smaker. Det har blivit vanligare att dricka för att det är gott helt enkelt. Ju mer information folk har, desto mer balanserad och trevlig blir konsumtionen, säger hon.

Mer från: TYCK

Det är inte synd om en torsk

KRÖNIKA Paolo Roberto köpte sex – rentvår sig i riks-tv.

Polisens trovärdighet på ruinens brant

KRÖNIKA Hårdare tryck på de allsvenska arrangörerna.

Guldkant på sommaren

TYCK Eller betala för sig hemma?

Från rymden till tunnel under jord

KRÖNIKA Elon Musk är personen jorden behöver, inte förtjänar.

Köpa ut eller inte?

TYCK Läget går ut på stan och kollar vad som är okej inför Valborg

Ungdomar om framtiden

TYCK Läget pratar med gymnasieungdomar om vad de vill bli när de blir stora.

Mer från Läget
1 min

Bli en klimathjälte genom att få maten att hålla längre

Play Varje år slängs tonvis av maten vi köper. Ofta är det för att ...

3 min

Gingerjompa berättar om hur det är att vara TikTokare

Play Läget har följt den svenska influencern John Hedin, också känd som Gingerjompa, när han intervjuar människo...

3 min

Spelmissbruk: ”Börjar som spännande och kul”

Spelmissbruk blev klassat som en sjukdom i Sverige år 2017.

Fightingspelsträffar - den moderna arkaden

Play öreningen LightDash träffas varje vecka i en brädspelsbutik för att spela fightingspel. Men varför ses fysi...

Krympflation - tricket funkar, om du inte ser det

Ekonomi Tycker du också att chipspåsarna med tiden innehåller mer luft...

Så skyddar du din identitet

Krim Läget har intervjuat dataskyddsexperten Louise Yngström Valde för att få tips om hur man kan undvika att bl...