Cirka 60 000 personer lämnar Ukraina varje dag. De flesta flyktingar berättar att de inte vill lämna sina hem, men att de inte orkar med att konstant lyssna på flyglarm, och att leva ett liv bland bomber, i panik och rädsla.
4 244 595 ukrainare har nu flyttat från Ukraina sen Ryssland invaderade den 24 februari, enligt siffror från FN. 39 % av dessa, cirka två miljoner människor, har stannat i Polen, 12,9 % i Tyskland, 5,3 % i Tjeckien och resten har flytt till Rumänien, Moldavien och andra länder, däribland Sverige. Det har visat sig att 38 % av de som tvingats fly aldrig tidigare varit utomlands.
De flesta som åkt iväg är människor från stora städer; de som bor i byar har i hög utsträckning valt att stanna kvar i Ukraina. 92% av alla flyktingar är kvinnor. Det beror på att det är förbjudet för män i åldern 18-60 år att lämna Ukraina. Nästan 60% av alla flyktingar är mammor med tillhörande barn.
Siffrorna väcker oro för en potentiell demografisk kris i Ukraina. Analytiker från företaget 4Service meddelar dock att 75 % av alla flyktingar planerar att återvända hem till Ukraina och att endast 3 % vill stanna kvar utomlands. 63 % av de som svarade i undersökningen berättade att de bor i Europa gratis.
Yaroslava Zhezherun är från Irpin och har flyttat till Sverige tillsammans med sina två söner. Hennes man stannade kvar i Ukraina. De ville inte flytta utomlands, men bomberna i Irpin skapade oro och risk för deras liv. Hon berättar i en telefonintervju att planen är att återvända till Ukraina så fort det blir möjligt.
En annan statistik från 4Service visar att fler och fler ukrainare vänder tillbaka till hemlandet. Statistiken visar att det i början av kriget var cirka 15 000 som åkte tillbaka in i landet och idag är det cirka 30 000 som återvänder varje dag. Det beror på att det blivit lugnare i flera stora städer och att många flyktingar därför vågar åka tillbaka till Ukraina.