Har du 140 miljoner att punga ut på att grilla i sommar?

Italienska brandkåren bekämpade branden i flera dagar
Italienska brandkåren bekämpade branden i flera dagar

Den 30e december 2018 bröt en stor skogsbrand ut i södra Italien efter att två 22-åriga studenter grillat i en stuga i bergen. Nu blir studenterna skyldiga att betala böter på 13,5 miljoner euro - motsvarande 140 miljoner kronor.

Branden som bröt ut i skogen i Monte Berlinghera gick inte att släcka på flera dagar och tusentals hektar skog förstördes. Studenterna berättar för BBC att de beskyllts för branden, trots att den i själva verket var oförklarlig. Men åklagare har kunnat spåra tillbaka branden till egendomen där studenterna befann sig och säger att studenternas grillande, i kombination med den extrema torkan, är orsaken. Därför är ungdomarna gemensamt ansvariga och bötfälls 13,5 miljoner euro för de omfattande skadorna.

Åklagaren berättar för de lokala nyheterna II Giorno Como att branden bör ses som en varning att människor måste ta större ansvar för att skydda klimatet. När det råder ett torrt väderklimat är brandrisken stor och därmed bör stor försiktighet iakttas vid eldning utomhus.

Brandrisken i Sverige

Förra sommarens extrema värme medförde katastrofala följder även i Sverige, i form av mark- och skogsbränder. I år ser det inte ut att bli bättre. Till och från under hela våren har det varit brandrisk i stora delar av södra och mellersta Sverige och högtrycket under veckan med torrt och soligt väder gör att risken för gräsbränder är fortsatt hög. Bristen på nederbörd gör att markerna blir allt torrare och risken för skogsbränder ökar.

- Risken för gräsbränder ökar alltid under våren vid torrt väder, så länge fjolårsgräset finns kvar. Men gräset ersätts ju av nytt gräs allt eftersom och det är inte alls lika lättantändligt. Senare mot sommaren kan det i stället bli risk för skogsbrand, säger Linus Dock, jourhavande meteorolog på SMHI.

Ämnen i artikeln
Mer om: Bränder
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget