Så skyddar du dig mot bränder

Många glömmer ljus framme och stressar sedan hemifrån. Detta kan vara en orsak för brand.
Många glömmer ljus framme och stressar sedan hemifrån. Detta kan vara en orsak för brand.

Det brann i ett flerbilsgarage i Mjölby under gårdagskvällen, det har även brunnit i Notre-Dame i Paris. De senaste dagarna har nyhetsflödet varit fullt av bränder. Hur kan en privatperson göra för att skydda sig mot brand i hemmet?

Det är i köket där bränder i hemmet många gånger börjar. Orsakerna är ofta matlagning, levande ljus och elektronik. Men det går att förbereda sig och förhindra att det börjar brinna:

Släck ljusen

Att lämna ljus tända är en av de vanligaste orsakerna till att det börjar brinna. Därför är det viktigt att se till att alltid släcka ljusen innan du lämnar ett rum.

– Du får aldrig någonsin lämna ljus utan uppsikt. Det gäller värmeljus också, säger Marcus Årskog från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

Ställ inte heller flera värmeljus i en klunga. Det bildas då en brandfarlig gas som i sin tur kan orsaka explosioner. Om du har tända ljus bör du även se till att de står stadigt.

Var aktsam i köket

Då bränder ofta tar fart i köket bör du tänka på att inte ha lättantändliga saker vid spisen. Lättantändligt material kan vara grythandskar och kökshanddukar. Lämna inte heller spisen obevakad när du lagar mat.

– Ta reda på vilka risker som finns. Lämna aldrig spisen, den ska alltid hållas under uppsikt, säger Marcus Årskog.

Undvik skadad elektronik

Använd inte trasig elektronisk utrustning eller sådant som inte är CE-märkt. CE-märkningen är en garanti på att en produkt har fått godkänt på EU:s säkerhetskrav. Du bör inte ladda mobiler och datorer när du inte är hemma. Samma sak gäller när du sover. Det är viktigt att köpa laddare som har CE märkning och inte piratkopior på kända märken menar Årskog:

– Använd rätt laddare för rätt produkt.

Bara för att laddaren passar telefonen behöver den inte vara funktionell ur en säkerhetssynpunkt berättar han.

Utrustning för hemmet

Om det börjar brinna kan det vara bra att ha en brandfilt i rum som köket där det är stor risk för brand. Det är även bra att ha en pulversläckare i hemmet. Brandlarm bör finnas i köket och i alla sovrum.

Utrymningsplan

Något annat som går att förbereda innan branden bryter ut är en utrymningsplan. Brandförloppet går ofta fort och det är därför bra att vara förbered inför kris. Öva denna plan med de du bor med.

Ämnen i artikeln
Mer om: Bränder
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget