Bränder på flera håll i landet - Tjällmo, Hästveda och Gnosjö värst drabbat

Foto: Johan Nilsson/TT

Bränderna som rasar i södra Sverige tvingar allt fler att lämna sina hem. I Tjällmo i Motala kommun kommer evakuering att inledas under torsdagen. Samtidigt har boende som fått lämna sina hem i skånska Hästveda ännu inte fått återvända.

Branden i Tjällmo, som först bröt ut i måndags, blossade upp igen under onsdagen när eldhärden lyckades bryta sig igenom begränsningslinjerna. Nu jobbar räddningstjänst tillsammans med kommun och polis för att förflytta de som bor i vindriktningen.

- Vi förbereder evakuering tillsammans med Motala kommun. Ett tidigare äldreboende i Tjällmo kommer att ta emot dem. Det är fortfarande oklart hur många det handlar om, men en oerhört grov uppskattning är ett hundratal, säger Sylvia Rydström, kommunikationschef hos Räddningstjänsten Östra Götaland.

Fortsatt evakuerade

Branden i Tjällmo är inte under kontroll och förhållandena väntas bli svårare under förmiddagen då vinden tilltar. Militär och hemvärn är på plats och bistår, och vattenbombande helikoptrar väntas under dagen.

Samtidigt har den svårsläckta branden i Hästveda i Hässleholm kommun avtagit, vinden har mojnat och luftfuktigheten ökat under natten.

- Det ryker väldigt mycket men nu är det inga öppna lågor, men det kan ändras, säger räddningsledare Joakim Ilmrud till TT under natten till torsdagen.

Branden är inte släckt. De som tidigare evakuerades hade ännu under natten inte fått återvända hem.

- Vi tror att det ska bli gynnsammare väderförhållanden framåt helgen, säger Joakim Ilmrud.

"Mentalt förberedda"

En brand norr om Gnosjö i Jönköpings län upptäcktes tidigare i veckan av privatpersoner som såg en rökpelare i skogen. Polisen uppmanade under onsdagskvällen boende att vara mentalt förberedda på att eventuellt snabbt hitta tillfälligt boende. Flera helikoptrar har vattenbombat, bland annat med förstärkning från Försvarsmakten.

Släckningen av branden, som omfattar uppemot 150 hektar, väntas fortsätta under kommande dygn.

- Branden är ännu inte under kontroll. Vi jobbar på för fullt med att ringa in och begränsa branden, säger inre befäl Henrik Dovrén på onsdagskvällen.

Utöver Tjällmo, Hästveda och Gnosjö så har Gislaved, Norrköping, Ronneby och Landvetter, utanför Göteborg, drabbats av bränder.

Mer om: Bränder
Andra läser just nu
Mer från Läget