”Yoga är så mycket djupare än bara träning”

Yoga. Den uråldriga indiska läran är idag populär som träningsform i västvärlden. Från New Delhi till Södermalm kryllar det av yogastudios längst gatorna. Och till skillnad från annan träning utlovar yoga inte bara en starkare kropp utan även ett starkare psyke.

– I yogan är man bara en själ med kroppen som verktyg, säger Jenny Näsholm, 29.

Jenny Näsholm i Sri Lanka. "I dagens samhälle är det inte accepterat att vara lat" säger hon.
Jenny Näsholm i Sri Lanka. "I dagens samhälle är det inte accepterat att vara lat" säger hon.

– Ta ett djupt andetag genom näsan och fyll lungorna med syre. Låt dagen och tankarna som snurrar i huvudet försvinna. Den här stunden är bara för dig.

Vi sitter i lotusställning med slutna ögon. Det doftar svagt av indiska rökelser och vanilj. Allt som hörs är andetag och yogalärarens klangfulla röst som guidar oss genom meditationen.

– Släpp taget. Ta ett sista djupt andetag och öppna långsamt ögonen när du är redo.

Jag öppnar ögonen och ser mig omkring. Yogamattor i lila, blått och beige. Avståndet är coronavänligt med två hänsynsfulla meter emellan. Vi är nio tjejer och en kille. Alla har avslappnade ansikten som vittnar om att meditationen har gett effekt. När vi börjar göra våra solhälsningar blir det tydligt att ingen här är nybörjare på yoga.

Yoga härstammar från Indien och är flera tusen år gammal. Ursprungligen är yoga en filosofisk lära som menar att man med hjälp av meditation och fysiska övningar kan nå ett högre medvetande. Yoga kom till västvärlden under 1800-talet, och idag förknippar många det med träning och kropp snarare än filosofi och själ.

”Jag är hellre placerad i det flummiga facket än i det duktiga facket”

– I yogan förstår man att människor är väldigt lika varandra. Man är bara en själ med kroppen som verktyg.

Jenny Näsholms röst är upprymd när hon pratar om yoga. Hon är 29 år och jobbar som yogalärare på gym. Hon berättar att yoga har hjälpt henne att må bättre. Tidigare bar hon på mycket oro som kom från krav utifrån. Numera lyssnar hon på sin inre röst, istället för på andra.

– I min krets har det alltid funnits en norm att man ska vara duktig, utbilda sig och bli framgångsrik. Jag har aldrig frågat mig själv vad jag vill. Senare har jag insett att jag aldrig varit intresserad av att utbilda mig bara för utbildandets skull. Men jag har ändå gjort det. Det låter knasigt, men så har det varit. Jag tror att många gör så.

Jenny Näsholm flyttade som 20-åring till Italien och utbildade sig till ekonom. Några år senare insåg hon att ekonomyrket inte var rätt för henne. Nu läser hon andra året på läkarlinjen på Karolinska institutet, parallellt med jobbet som yogalärare.

– Jag tror att många som inte känner mig utan bara får höra att jag jobbar med yoga placerar mig i ett fack. De tänker kanske inte att jag pluggar något seriöst utan tror att jag är en flumtant. Men det gör mig inte så mycket. För jag tycker att vara flummig är mer positivt än det prestigefyllda. Jag är hellre placerad i det flummiga facket än i det duktiga facket.

Jenny Näsholm med sin yogamatta. "Det är vår livsstil som gör oss olyckliga, vilket också går ut över naturen" säger hon.
Jenny Näsholm med sin yogamatta. "Det är vår livsstil som gör oss olyckliga, vilket också går ut över naturen" säger hon.

Dagens samhälle får ofta kritik för att vara stressigt och prestationsinriktat. Den psykiska ohälsan ökar bland unga och Jenny Näsholm tror att det till stor del beror på alla krav utifrån.

– Man sliter som tusan. Att vara lat är inte accepterat. Men människor är inte gjorda för att slita konstant dygnet runt. Vi är gjorda för att slappa rätt mycket och sen gå ut och jaga, precis som djuren.

– Jag tror att vi har kommit till en punkt där vi börjat rannsaka oss själva. Det är vår livsstil som gör oss olyckliga, vilket också går ut över naturen. Yoga är ett tillfälle att landa och fördjupa sig i kropp och själ. Jag tror att det är precis vad vi behöver.

I yoga praktiseras meditation, dhyana, och fysiska övningar, asana. De fysiska övningarna tros ha uppkommit av att de gamla indierna studerade djurens rörelser och härmade dessa. Syftet med de fysiska övningarna är att frigöra blockeringar i kroppen så att livsenergi, prana, kan flöda fritt.

”I många yogasammanhang går man förbi sociala artighetsritualer”

Anna Hillbur är 25 år och praktiserar yoga på fritiden. Hon utbildar sig till förskolelärare men har för tillfället tagit en paus och pluggar genusvetenskap.

– Jag tror att mindfulnessdelen i yoga lockar många då vi lever i ett väldigt stressigt samhälle. I yogan utgår man från sig själv och sin egen kapacitet vilket är avslappnande.

Anna Hillbur. "Yoga är så mycket djupare än bara träning" säger hon.
Anna Hillbur. "Yoga är så mycket djupare än bara träning" säger hon.

Anna Hillbur berättar att hon gått på yogalektioner i många år. Men det var först när hon var på sitt första yogaretreat 2014 som hon fastnade. Där var allt lite crazy – man dansade i ögonbindlar och mediterade på en hög av kuddar till ljudet av musik.

– I många yogasammanhang går man förbi sociala artighetsritualer. Med människor man träffar första gången brukar man ju annars gå igenom sånt som var man jobbar och om man har familj. Men här går man direkt in på känslor och saker som känns mer på riktigt.

Anna Hillbur menar att det finns något befriande i att få vara lite ”konstig” och släppa garden. Skrattandes berättar hon om när hon på sitt första yogaretreat dansade i ögonbindel.

– När vi stod där och dansade i ögonbindel tänkte jag ’tänk om min chef skulle se mig nu’ men samtidigt gillade jag det också och det faktum att det var lite konstigt.

Anna Hillbur berättar att det efter ett yogapass ofta känns som att ha fått en massage.

– I västvärlden tänker vi ofta att yoga bara är träning men det är kombon med meditation som är nice. Yoga är så mycket djupare än bara träning.

Anna Hillbur på ett yogaretreat i Portugal.
Anna Hillbur på ett yogaretreat i Portugal.

Webbfråga Vad tycker du om yoga?

Visa resultat
Mer från: Personligt
Mer från Läget