Viruskurvan i Stockholm tros ha börjat plana ut

Folkhälsomyndigheten har analyserat situationen i Stockholm och tror nu att virustoppen är nådd. Samtidigt rapporterades under tisdagen 185 nya dödsfall till följd av det nya coronaviruset.

Biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten.
Biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten.

185 nya dödsfall innebär att 1765 personer nu har bekräftats döda i sviterna av covid-19. Siffror visar också att 15 322 personer har bekräftats smittade totalt, uppger TT.

– Det har varit helg och nu kommer ett större antal fall in samma dag, men egentligen är de utspridda på många dagar bakåt, säger biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten på myndigheternas dagliga pressträff.

Wallensten tillägger att om man ser på ett rullande medelvärde på sju dagar så ser man att kurvan på antal smittade börjar plana ut.

Ytterligare information från Folkhälsomyndigheten föreslår att en tredjedel av alla stockholmare kan ha burit på viruset den första maj men att inget i den nya informationen innebär att människor kan andas ut och återgå till vanliga vanor.

–Tillsammans kan vi bromsa smittan. Och vi måste fortsätta göra det, även om det känts som vi nått platån. Det ökar inte längre, men det innebär inte att det inte blir mycket smittspridning. Enligt modellen är två tredjedelar fortfarande osmittade och kan smittas, säger Wallensten.

Han tillägger att inga planer på lättnader i samhället finns i nuläget, uppger TT.

Ämnen i artikeln
Mer från: Corona
Mer från Läget