Regeringen väntar med pandemilagen

Pandemilagen, som ger regeringen möjlighet att införa restriktioner på grund av smittspridning, kommer inte att förlängas just nu. Regeringen avvaktar med besked till efter sommaren. Lagen löper ut sista september.

Socialminister Lena Hallengren (S) talar under en pressträff. Arkivbild.
Socialminister Lena Hallengren (S) talar under en pressträff. Arkivbild.

Socialminister Lena Hallengren (S) meddelar att regeringen avvaktar med att förlänga pandemilagen till efter sommaren, rapporterar Svenska Dagbladet.

Pandemilagen ger regeringen möjlighet att införa vissa restriktioner och begränsningar beroende på hur smittspridningen ser ut. Detta utan att först behöva gå till riksdagen och alltså förlänga väntetiden på att restriktionerna införs. Pandemilagen infördes i början av året och slutar gälla den sista september.

Regeringen har tidigare sagt att de vill förlänga lagen till sista januari, något som mötts av kritik från flera partier.

– Det var ett bra besked tycker jag att regeringen inte bara rusar på med att förlänga pandemilagen, för de hade förmodligen fått avslag i riksdagen, säger Acko Ankarberg Johansson (KD), ordförande i socialutskottet, till tidningen.

Regeringen avvaktar nu till efter sommaren med ett besked. Beroende på smittläget i höst kan det fortfarande bli aktuellt att förlänga lagen

Ämnen i artikeln
Mer från: Corona
Mer från Läget