Vill du också gå på klubb men är under 18 år? Say no more

Ryktet Stockholm är ett alkohol- och drogfritt alternativ för alla mellan 13-17 år som vill träffa folk, dansa och festa. Festen anordnas minst en gång per år av Norrmalms Ungdomsråd och Birkagården i form av en nattklubb. Denna gång var det Bryggarsalen vid Odenplan i Stockholm som huserade.

Vi är redo är ni redo?

Ett inlägg delat av RYKTET STHLM (@ryktetsthlm) 31 Mar 2017 kl. 8:51 PDT

Klockan är tio över åtta en fredagskväll. Utanför portarna till det pampiga huset vid Norrtullsgatan 12 står folk och hänger. Vakten hälsar mig välkommen och jag får gå bakom repen förbi en fotovägg där två tjejer tar selfies. Jag leds in till det stora rummet där festen redan är igång.

- Inte så många har kommit ännu, dom brukar komma runt klockan nio ungefär, säger min guide. Men flera kompisgäng står redan på dansgolvet och dansar vilt till musiken. Gängen omges av lasrar och ljusshower på väggen under den pumpande musiken. På sidan om dom finns en alkoholfri bar och en hörna där man kan få torr-is i drinken så att den ryker.

En trappa upp med sikt över dansgolvet sitter Meron och Aaron Desalegn 17, Natti Yohannes 18 och Mikele Tesfay 17.

- Vi fixar folk till festen. Vi har snackat med kompisar och satt upp affischer på stan. Vi har hållit på med Ryktet i två år nu, berättar Meron.

- Det var lätt att fixa folk till festen, fortsätter Aaron.

- Folk är väldigt på att komma hit, det är inga problem, flikar Natti in.

- Asså vi får hjälp av vår handledare, men vi fixar det mesta själva ändå, fortsätter Mikele.

Fler människor börjar rulla in vid klockan nio som min guide sagt. En av dom är Anna-Caroline Bejke, 14. Hon hjälper till att hålla ordning och ser till att alla har en bra kväll på festen. Hon är aktiv i Norrmalms Ungdomsråd och håller i stämningen.

- Ingen ska behöva vara ensam, utsatt eller känna sig rädd för bråk när de kommer hit. Då hoppar jag in och löser det. Alla ska ha en bra kväll, säger Anna-Caroline.

Spice Girls låt “If you wanna be my lover” drar igång på dansgolvet. Alla tjejer börjar hoppdansa till musiken. Anna-Carolina hoppar in på dansgolvet med sina kompisar. Spice Girls arv lever tydligen vidare.

Nere vid ingången står Edith Fischer 13 och Patricia Olsson 13. Dom har kommit hit ikväll för Patricias kompisar hade vunnit biljetter på på Ryktets tävling på instagram.

- Vi tänkte- varför inte? Nu hoppas vi att det kommer snygga killar, säger Edith.

- Det är roligt, men det känns lite läskigt att ta det första steget och ta kontakt med folk. Men det släpper nog hoppas jag, säger Patricia.

Tjejerna går in på dansgolvet och tre killar kommer ned för trappan, Nils Broswitz 15, Joar Kellerman 15 och Agaton Westman Prage 14 som alla går i åttan. Nils kompis har hjälpt till att arrangera festen.

- Vi kom för att ha kul, träffa lite polare och ha det nice, säger Nils.

- Jag gillar att det är nolltolerans, tycker Joar.

- Jag tycker det är nice med såna här grejer. Det är tungt att vara under 18 då det inte finns några klubbar för oss, känner Nils.

Killarna ser sin gemensamma kompis och springer för att ge honom en stor kram innan de försvinner på dansgolvet. Aviciis “Wake me up” har fått dansgolvet att vakna om på nytt. Ett gäng killar kastar upp sin kompis mot taket och skriker för varje hopp. Nu verkar det första pinsamma steget att våga ta kontakt ha släppt. Det är vid det här tillfället en gamling som mig får börja röra sig hemåt.

#ryktet5

Ett inlägg delat av RYKTET STHLM (@ryktetsthlm) 4 Maj 2018 kl. 2:25 PDT

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nöje
Mer från Läget