Vill du återse dina filer? Spela PUBG!

Nya utpressningsviruset PUBG Ransomware kräver att användaren spelar PUBG för att låsa upp sina filer.
Nya utpressningsviruset PUBG Ransomware kräver att användaren spelar PUBG för att låsa upp sina filer.

Ett nytt utpressningsvirus som låser din dators filer har upptäckts – med en udda twist. ”PUBG Ransomware” kräver inte pengar i lösen – för att låsa upp din dator måste du spela populära spelet PlayerUnknown’s Battlegrounds.

Förra året skakade utpressningsviruset Wannacry världen. I en attack som ”saknade motstycke" infekterades hundratusentals datorer tillhörande myndigheter, företag och privatpersoner i 150 länder. Viruset låste alla filer på datorerna och krävde tusentals kronor i lösen för att låsa upp dem igen.

Datorhjälpsidan Bleeping Computer rapporterar att ännu ett nytt utpressningsvirus som Wannacry har upptäckts, kallad PUBG Ransomware. Lösensumman som viruset kräver är däremot inga Bitcoins, utan istället uppmanar det användaren att spela det populära spelet PlayerUnknown’s Battlegrounds.

I pop-up rutan viruset skapar står det:

PUBG Ransomware Your files, images, musics, documents are Encrypted! Your files is encrypted by PUBG Ransomware! but don't worry! It is not hard to unlock it. I don't want money! Just play PUBG 1Hours! Or Restore is s2acxx56a2sae5fjh5k2gb5s2e

Har man inte PUBG installerat går det med andra ord bra att skriva in ”s2acxx56a2sae5fjh5k2gb5s2e” i en ruta under meddelandet istället. Bleeping Computer skriver också att det faktiskt räcker att starta PUBG i 3 sekunder för att ens filer ska börja låsas upp igen. Viruset är inte heller särskilt avancerat och letar bara efter att ett program med namnet ”TslGame” körs, vilket går att fejka.

PUBG Ransomware är med andra ord troligtvis ett skämtvirus av någon skojfrisk kodare. Det återstår att se om det inte ändå lyckas slå ut några lärardatorer.

Ämnen i artikeln
Mer från: Nöje
Mer från Läget