Vilken musik skulle du vilja lyssna på resten av pandemin?

86 procent av de som använder internet i Sverige använder det för att lyssna på musik, uppger Internetstiftelsen. Läget har pratat med personer på stan om vilken musik de skulle kunna tänka sig att lyssna på resten av pandemin.

"Jag skulle lyssna på något lugnt tror jag, jag skulle inte orka med rock varje dag. En lång spellista!" säger Delia Liza, 20 år, från Rumänien.
Delia Liza, 20 år.
"Jag skulle lyssna på något lugnt tror jag, jag skulle inte orka med rock varje dag. En lång spellista!" säger Delia Liza, 20 år, från Rumänien. Delia Liza, 20 år.

Pandemins kanske största påverkan på musikindustrin har varit frånvaron av konserter. Majoriteten av intäkter inom branschen kommer från just konserter, enligt organisationen Musiksverige. En annan inkomstkälla är förstås att människor köper eller streamar musik, men där har det inte varit någon stor ökning. En anledning till det kan vara att det inte är något nytt, utan att personer länge lyssnat på mycket musik.

Vad man lyssnar på är förstås olika, och Läget fick blandade svar på vad personer på stan känner hjälper dem genom pandemin.

Om du fick lyssna på en låt, eller en typ av musik, under resten av pandemin, vad skulle du välja?

– Pop, med någon sorglig text, som jag känner att jag kan relatera till, säger Linnéa Schiller, 17.

– Inget sorgligt, eller långsamt. Nåt som inte handlar om något speciellt, typ Benjamin Ingrosso. Något glatt och peppigt som gör att man blir på glatt humör, säger Emma Arfors, 28.

– Lo-fi, det finns såna där jättelånga videos med lo-fi musik som jag lyssnar på samtidigt som jag pluggar eller städar, säger Greta Daja, 16.

Musikens framtid

Det viktigt att alla får lyssna på musik, oavsett genre och stil. International music council, en organisation under FN, fastställde i Tokyo år 2001 att alla borde ha rätt till musik. De innebär bland annat att alla ska ha möjlighet till att lyssna på, men också skapa, musik.

För de som jobbar med musik är det dock ett problem att branschen är komplicerad och förändras väldigt fort, det rapporterar Musiksverige i en rapport. Men rapporten nämner också att de flesta som jobbar med musik har en stor tro på framtiden. Digitaliseringen skapar också möjligheter, och musiklivet i Sverige är värdefullt både för ekonomin och samhället i stort.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Personligt
Mer från Läget