"Vi vill få folk att tänka till"

Hur får man kompisarna att sluta röka? Mediaelever i Helsingborg övertygar med kortfilmer.

Mediaeleverna Kristina Abaz, 19, och Snezana Nikolic, 17, på Nicolaisskolan i Helsingborg.
Mediaeleverna Kristina Abaz, 19, och Snezana Nikolic, 17, på Nicolaisskolan i Helsingborg.

På Nicolaisskolan i Helsingborg har man under våren arrangerat ett antirökprojekt, med förhoppningen att på ett effektivt sätt sprida kunskap om röknings negativa påverkan. Två av eleverna som ställde upp med sina kortfilmer var Snezana Nikolic, 17, och Kristina Abaz, 19.

- Vi vill få folk att våga stå emot grupptryck. Alla vet ju att det inte är bra att röka. Det är en självklarhet, men vi vill få folk att tänka till, säger Kristina.

- Ibland är det svårare att stå emot när det är folk man känner, säger Snezana. Men bara för att man är vänner behöver man inte ta efter varandras beteenden. Det försöker vi visa i filmen, säger Snezana.

Vad var inspirationen?

- Det var faktiskt en kille i vår grupp. Cigarettpaketet låg framför oss på bordet. Vi började prata om rökning och om att han borde sluta, säger Kristina.

Filmerna spelades på skolans monitorer under två veckors tid. Och reaktionerna var positiva. Roligast med projektet var att göra det tillsammans, tycker Kristina. Men att skapa kortfilmer som gör skillnad på ett så omdiskuterat ämne är en utmaning.

- Man hade kunnat visa att rökning dödar, men det står ju på paketet. Man måste hitta argument som berör och får folk att tänka efter. Exempelvis genom att påminna om hur det även påverkar folk i ens omgivning, säger Snezana.

Vill du se mediaelevernas filmer till antirökprojektet? Du hittar dem på Nicolaisskolans facebooksida

Andra läser just nu
Mer från: Personligt
Mer från Läget