”Vi tog alla hand om varandra och såg till att vi alla kom på fötter igen efteråt”

Konkurserna har ökat kraftigt de senaste månaderna.
Konkurserna har ökat kraftigt de senaste månaderna.

Människor håller sig hemma och handeln krisar. Allt fler företag har svårt att överleva. Rosanna Johnsson arbetade i en butik i Stockholm när företaget gick i konkurs. Hon berättar om den märkliga känslan att vara den sista på jorden att låsa företagets Farsta-butik.

Utmed Kungsgatans annars välfyllda gata strosar nu ett fåtal människor på avstånd. Dekaler på marken uppmanar om att hålla minst två meter mellan varandra. Det är lördag och tidig förmiddag. En del butiker håller stängt fram till efter lunch. En del öppnar inte alls. Att gå längs den annars inbjudande butiksgatan känns onaturligt ödsligt. Tomma butiker gapar mot passerande som urgröpta kroppar med bara den skelettliknande butiksinredningen blottad.

Coronakrisen gör sig inte bara påmind i vårdens statistik utan även i den vändning som handeln har tagit. Flera butiker har inte klarat minskningarna i kundflödet som kommit med att människor håller sig hemma. Företag har fått säga upp anställda, dra ner på öppningstimmar eller till och med stänga för gott.

Konkurserna har ökat de senaste månaderna. Men anställda har varit med om att jobbet försvinner förr. Rosanna Johnsson arbetade i en tavelbutik när hon fick beskedet från sin chef om att företaget har gått i konkurs.

– Företaget hade haft många nära döden upplevelser innan jag hoppade på tåget. Tror det hade varit nära att konka säkert fyra gånger minst, vad jag fick höra av kollegor och chefer. Jag fick reda på det ganska tidigt då jag jobbade väldigt nära mina chefer. Det började långsamt spridas rykten om att vi började få slut på pengar och vi sattes i stora skulder, säger Rosanna.

När ett företag går i konkurs innebär det att det inte har möjlighet att betala existerande skulder, varken nu eller under en längre framtid. Istället kommer alla tillgångar i företaget tas om hand och användas för att betala av dem.

En konkurs kan bero på olika saker.

Amanda Carlén arbetar som beredningsjurist. I tio år har konkurser varit hennes rättsområde.

– När jag började med konkurser var det ett nytt rättsområde för mig som lockade. Jag hade dittills hanterat andra mål- och ärendetyper vid tingsrätten, men inte konkurser, förklarar Amanda.

Hon berättar att vägen fram till en konkurs kan se ut på olika sätt beroende på hur företaget har agerat.

– Anledningen är komplex. En del företag har misskötts, andra har kämpat för sitt företags överlevnad. Det är dock konkursförvaltaren som gör den utredning som gäller frågan om orsaken till obeståndet.

Ett företag med skulder och svårigheter att betala behöver inte alltid betyda det värsta.

– En rekonstruktion är en möjlighet för att i grunden sunda företag som har betalningssvårigheter ska ges en chans att komma på fötter igen. Vid en lyckad rekonstruktion drivs verksamhet vidare i det aktuella bolaget efter att bolagets ekonomi genom förfarandet har sanerats och företagsrekonstruktionen i samband därmed har upphört borgenärernas fordringar under ordnade former.

Efter konkursen flyttade Rosanna Johnsson till USA för att plugga.
Efter konkursen flyttade Rosanna Johnsson till USA för att plugga.

Företaget som Rosanna Johnsson jobbade på hade enligt henne kunnat göra en del saker annorlunda. Om det hade räddat företaget är hon osäker på.

– Det finns mycket småsaker som jag tycker hade kunnat ändras på, så som att byta ut vissa kollektioner som vi aldrig sålde av, förbättra och modernisera reklamstrategin, rikta oss mer mot ungdomar istället för gamla tanter. Men om det hade gjort tillräckligt eller om vi var för djupt nere i skiten redan innan vet jag inte, förklarar hon.

När Rosanna fick veta att företaget gått i konkurs kändes det ändå helt okej. Hon var inte nöjd med hur företaget hade skötts av de högre cheferna och under hela konkursprocessen försökte de dölja så mycket information de kunde vilket ledde till att Rosanna Johnsson och kollegorna kände sig bedragna. Vad som däremot smärtade var att förlora kollegor och chefer. Som tur är har hon idag en vänskapsrelation med många av dem.

Konkursen har på många sätt lett Rosanna dit hon är idag.

– För mig var det viktigt att se att livet går vidare för alla efter. Vi tog alla hand om varandra och såg till att vi alla kom på fötter igen efteråt.

Inte bara fick Rosanna erfarenheter om vad som kan hända inom ett företag. Hon fick också den knuff som hon själv anser att hon behövde för att flytta till USA och börja plugga både business och till kosmetolog.

– Det var en bra lärdom att få vara med och tömma en butik, säger Rosanna och förklarar dramatiskt om den märkliga känslan att vara den sista på jorden att låsa företagets butik i Farsta och sedan lämna ifrån sig nyckeln.

Ämnen i artikeln
Mer från: Personligt
Mer från Läget