"Vi hjälps åt att kämpa mot demonerna"

Med hashtagen #nyktratillsammans vill medlemmarna i organisationen IOGT-NTO hjälpa varandra att hålla sig nyktra trots tider av ensamhet.

I ensamheten är det lätt att dricka mer än man borde.
I ensamheten är det lätt att dricka mer än man borde.

– När man sitter isolerad så här är det lätt hänt att man börjar dricka men också att man rent allmänt mår dåligt av ensamheten. Vi vill visa att man faktiskt kan vara nyktra tillsammans digitalt, säger Sofia Modigh, medlem i IOGT-NTO sedan 30 år, till DN.

Ett initiativ som kommit till under hashtagen är "veckans dans". Då dansade medlemmarna med varandra - men på olika platser - till den veckans dans, som var Islands Eurovision-bidrag. Nu ser medlemmarna fram emot digitalt bingo som anordnas av IOGT-NTO, och andra aktiviteter som medlemmarna håller i.

Det var en grupp medlemmar som med Sofia Modigh i spetsen skapade hashtagen och började sprida den på sociala medier. Ledningen tyckte att det var en bra idé, även om de fick nys om den först sedan den redan var sjösatt.

– Och det är det som är tjusningen med folkrörelser – att det inte behöver vara toppstyrt.

Det var för att man skulle kunna fortsätta sprida erfarenheter och kunskaper mellan personer med missbruk och nyktra personer som hashtagen skapades. Sofia Modigh menar att det behövs rutiner och stöd från andra för att man ska kunna lösa sina alkoholproblem.

– Vi har kamratstödsverksamhet för missbrukare och anhöriga på ungefär 45 orter och föreningsverksamhet på flera hundra orter i landet. Nu, när vi gör saker digitalt, spelar det ingen roll var man sitter i landet. Det väsentliga är att vi alla kan hjälpas åt att kämpa mot demonerna och känna ett stöd om vi behöver det, säger hon.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Personligt
Mer från Läget