Veckans horoskop - Astrologi med Angela

Intresset för astrologi ökar trots att det inte är vetenskapligt bevisat. Tror du på horoskop? Läget träffar Angela som berättar om hur hon utövar astrologi.

Angela the witchkween.
Angela the witchkween.

Astrologi enligt Angela

Astrologi är läran om stjärnor och planeter och deras inverkan på människan.

– Det är ett sätt att förstå världen men också ett sätt att förutspå händelser, säger Angela.

Astrologi finns i kulturer världen över och har haft många olika uttryck, men den som används i västvärlden idag har sina rötter i Mesopotamien. Läran spreds sedan till antikens Grekland där den etablerades. En av de äldsta böckerna inom astrologi, Tetrabiblos av Klaudios Ptolemaios, skrevs under 100-talet efter Kristus. Boken blev inflytelserik och var bland annat obligatorisk läsning på universiteten under renässansen.

Tetrabiblos täcker både sätt att tolka världen samt individen utifrån planeterna och stjärnorna.

Angela förklarar att man i västvärlden, i samband med den nyandliga rörelsen på 1960-talet, utvecklade astrologi i en riktning mot självkännedom, likt psykologi. Förutsägelser om framtiden blev mindre framträdande, vilket är en kontrast mot till exempel indisk astrologi som används just för att förutsäga personers öden.

Med rötter i Bosnien, där spådom är en större del av kulturen, och ett medfött intresse för det andliga, har astrologi varit en del av Angelas liv sedan hennes ungdom. Hon började experimentera i tonåren med spådomar och har sedan dess studerat ämnet genom att resa runt i världen. Hon har tagit del av både västerländska och österländska perspektiv på astrologi.

Angela arbetar utifrån den traditionella astrologin där man håller sig mer till att förutsäga livet än att psykoanalysera det. Den traditionella astrologin bortser från planeterna Neptunus, Uranus och Pluto då de inte upptäcktes förrän i modern tid. En tongivande bok är Christian Astrology av William Lily som gavs ut 1647. I grunden handlar astrologi om att tolka symboler i relation till varandra.

En duktig astrolog måste ha en bra intuition.

Angela gör veckohoroskop och ibland mer tidskrävande födelsehoroskop till klienter. Hon föredrar horär astrologi, vilket innebär att man ställer en fråga om sin tillvaro och sedan tolkar svaret utefter sitt horoskop.

– Mest använder jag astrologin som komplement till andra typer av spådom, säger hon.

Trots att astrologi inte är ett nytt fenomen utan snarare en uråldrig lära med mängder av ritualer och inriktningar så finns ett stort intresse för det idag. Det finns ett stort utbud av appar och sociala mediekonton hängivna till astrologi. Varför intresset ökar tror Angela beror på människans nyfikna natur.

Vi som varelser har ett stort sug efter att förstå oss själva och vår mening här på jorden.

Vetenskapligt finns det inga belägg för astrologi och Angela är medveten om att det finns många kritiker. Hon har förståelse för skeptikerna men anser att människor ska få tro på vad de vill, så länge man inte förminskar varandra för vad man tror på.

– Jag själv som tycker att vetenskap är väldigt viktigt kan tycka att det är beklagligt när folk som kallar sig för skeptiker anklagar oss för att vara charlataner. Det är sällan man ser dessa kritiker ifrågasätta etablerade religioner på samma sätt, som faktiskt utnyttjar människor på alla möjliga vis. Men visst, det är enklare att attackera en kvinna som sitter med sina tarotkort än hela Vatikanen.

Horoskop

Horoskop är grekiska för ”bild av timmen” och man räknar ut en persons horoskop genom att ta reda på hur planeterna låg i himlavalvet den stunden man föddes.

– Därför behövs datum, klockslag och plats för att göra ett fullständigt horoskop, säger Angela.

Populärastrologi, när man pratar om vilka stjärntecken man har, utgår från det tecken solen stod i när man föddes. Angela berättar att det egentligen är mer komplext. Det är genom att kartlägga ens horoskop som man sedan kan förutsäga livshändelser och personlighet. Hon berättar att det också finns brister i hur horoskop avgörs.

I och med att astrologin som vi känner den grundades för 2000 år sen har de faktiska stjärnkonstellationerna sen dess förflyttats.

Det innebär att våra stjärntecken inte stämmer överens med de datumen vi utgår från idag. Dessutom baseras astrologin på en geocentrisk världsbild. Angela berättar att det har funnits initiativ att uppdatera astrologin så att det stämmer överens med vetenskapen bättre men ännu har det inte skett. Samtidigt tycker hon inte att den geocentriska världsbilden utgör något större problem eftersom astrologin, för henne, handlar om att sätta människan i fokus.

Angelas kopia av Tetrabiblos tillsammans med ett diagram.
Angelas kopia av Tetrabiblos tillsammans med ett diagram.

Veckans horoskop 1/5-7/5

Vädur 21/3-20/4

Du är tankspridd och upplever en viss rastlöshet. Detta kan påverka din karriär negativt. En summa pengar kommer din väg.

Oxen 21/4-21/5

Din popularitet ökar och människor kommer höra av sig till dig. Men du kanske bara vill ha lugn och ro. Det är ok.

Tvillingarna 22/5-21/6

Trots vissa perioder av sorg så bör du vara på rätt spår. Dessutom, med en förhöjd intuition, kommer du se saker tydligare.

Kräftan 22/6-22/7

Planeterna indikerar att ett förhållande blir en börda, det kan vara dags att omvärdera. Goda nyheter kommer gällande arbete och studier.

Lejonet 23/7-23/8

Mycket fokus ligger på ditt yrkesliv: du måste sakta ner. Något nytt är på gång. Kärlekslivet blir komplicerat.

Junfrun 24/8-22/9

Du kommer uppleva frustration när oväntade saker upptar din tid. Cupid kanske överraskar dig med en hemlig affär.

Vågen 23/9-23/10

Livet kommer gå ihop för dig efter att en önskan går i uppfyllelse. Planeterna gör dig mer vågad, så förbered dig på ett äventyr.

Skorpionen 24/10-22/11

Kommunikationen är väsentlig och denna vecka handlar det främst om nätverkande. Du kommer få kontakt men någon. Positiva energier är I luften. Ha roligt!

Skytten 23/11-21/12

Det är alltid som mörkast före gryningen, men nu är saker på väg att bli ljusare för dig. Någon kommer att vara till stor hjälp. Förvänta dig oväntade utgifter.

Stenbock 22/12-20/1

Pengar får världen att gå runt, men det finns en chans att du har spenderat lite för mycket på sistone. Du känner dig osams men omvärlden.

Vattumannen 21/1-18/2

Familjespänningar kan få dig ur balans. Välj dina ord klokt. På jobbet kommer det gå framåt. Du kanske planerar eller åker på en resa.

Fiskarna 19/2-20/3

Dörrar kommer öppnas för dig. I samband med nymånen kommer det göra dig ostoppbar. Låt inte svartsjuka styra dig.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nöje
Mer från Läget