Veckans allsvenska koll: "Olssons mål - ett magnifikt tikitaka-spel"

olsson. Foto: TT

Varje vecka går Läget igenom allsvenskan. Vem har varit veckans bästa spelare? Vem har gjort det snyggaste målet? Och vilken händelse pratar alla mest om?

Veckans lag: Örebro SK
Örebro har inte haft några framskjutna placeringar i de allsvenska experternas tabelltips. Laget har dock samlat på sig bra med poäng i säsongsinledningen och tog den senaste veckan fyra poäng mot två tippade topplag. Först spelade man 1-1 hemma mot AIK efter en solid insats. Sedan reste laget till Jämtland och hämtade hem tre blytunga poäng mot Östersund. Offensiven leds av en glödande Nahir Besara som även lär vara het på marknaden i sommar.

Veckans spelare: David Moberg Karlsson, Norrköping
Trots att Norrköping förlorade mötet mot Hammarby var Moberg Karlsson den som skapade det mesta. Anfallaren har inlett säsongen bra och i måndagens match mot Sirius svarade han för matchens enda mål. Han drev bollen utanför straffområdet och testade skott. Avslutet satt distinkt till vänster om Sirius-målvakten Karim Fegrouch och innebar att Peking tog sig upp till tredjeplats i tabellen.

Moberg Karlsson har svarat för tre mål och en assist på de första fem omgångarna och har hittills burit Norrköpings offensiv.

Veckans mål: Kristoffer Olsson mot IFK Göteborg
AIK bjöd på två vackra mål mot Göteborg och Kristoffer Olssons eleganta chipp fram till 2-0 för ”Gnaget” föranleddes av ett magnifikt tikitaka-spel. Det var Olsson själv som drog igång anfallet på mittplan när han spelade Nabil Bahoui som klackade tillbaka bollen till honom. Olsson löpte sedan med bollen i hög fart och spelade tillbaka till Bahoui ännu en gång. Bahoui släppte direkt bollen vidare mot Rasmus Lindkvist som med ryggen mot mål klackade fram Olsson till ett friläge. Olsson visade sedan fin känsla när han chippade bollen över en utrusande Pontus Dahlberg.

Veckans match: Hammarby-Norrköping
Torsdagens match mellan Hammarby och Norrköping bjöd på böljande spel med chanser åt båda håll. Hemmalaget från söder, som toppar tabellen efter fem omgångar, började matchen bäst och gjorde 1-0 redan efter två minuter. Muamer Tankovic gjorde sitt första mål för säsongen när han nickade in en ribbretur för Bajen. Efter målet tog Norrköping över en aning, men hade problem med Bajens omställningsspel och hemmalagets Pa Dibba kunde utöka ledningen till 2-0 efter en soloprestation.

Andra halvlek var avslagen, men med tio minuter kvar reducerade bortalagets Simon Thern. Efter en målvaktsretur var Thern påpassligt framme och stötte in 2-1 för Peking. Och bara minuter senare var Andreas Johansson nära att kvittera för Norrköping. På en hörna nådde han högst men bollen gick i underkant av ribban, innan hemmaspelare kunde rensa bollen.

Slutresultatet blev alltså 2-1 till Hammarby i en svängig tillställning i allsvenskans fjärde omgång.

Veckans snackis: Joshua Wicks fast för doping
Nyheten om att Sirius målvakt Joshua Wicks åkt fast för doping slog ner som en bomb i fotbollssverige under veckan. Den amerikanske burväktaren tog kokain bara dagar innan den allsvenska premiären mot Hammarby och fastnade i dopingkontrollen efter matchen. Wicks fick beskedet samma dag som Sirius skulle möta Häcken och ströks ur matchtruppen. Sirius berättade dagen efter på en presskonferens att Wicks var avstängd i väntan på att bli dömd. Man berättade också att kontraktet kommer brytas samtidigt som man hjälper Wicks att gå vidare i livet.

Även om inte kokain är prestationshöjande som exempelvis EPO-doping eller anabola steroider väntas straffet bli lika hårt, vilket förmodligen innebär att Wicks karriär är över. Sverige följer WADA:s (World Anti-Doping Agency) lista där det bestäms vilka preparat som klassas som doping.

I Wicks frånvaro har en annan profil fått kliva fram i Sirius mål. 36-årige marockanen Karim Fegrouch har hjälpt till som assisterande målvaktstränare i Sirius under de senaste åren och har nu fått förtroende mellan stolparna eftersom 19-årige Gustav Nyberg inte ansetts hålla måttet. Fegrouch, som tidigare spelat i Europa League med det cypriotiska laget AEL Limassol, har gjort bra ifrån sig och endast släppt in ett mål på två matcher.

Mer om: Veckans allsvenska koll
Andra läser just nu
Mer från: Sport
Mer från Läget