Vargkramaren som går med på att döda varg - Skjut, gräv, tig!

Krönika

I tisdags hittades en död varg liggandes på en strandkant vid en sjö i Västmanland. Man tror att vargen blev skjuten av en tjuvskytt, men det är inget man kan bekräfta än. Händelsen kan bli något som river upp debatten mellan varghatarna och vargkramarna ännu mer.

Det här är en krönika. Reflektioner och ställningstaganden är skribentens egna.

Foto:  Heiko Junge / NTB / TT

Samma dag publicerades en insändare av en “skeptiker” mot just varg. Vargvän som jag är måste jag svara på insändaren i Jakt & Jägare skriven av Hasse. Insändaren tar upp vargens hemska och blodiga historia som dagens forskare inte vill att allmänheten skall känna till. Hasse kommer med bevis på att vargen faktiskt är ett rovdjur som dödar andra djur för att få föda. I kyrkböckerna från 1700 talet bevisas det att två barn blev dödade av varg. Eller rättare sagt av en varg och ett vilt djur, då man aldrig såg djuret som dödade ett av barnen. Det Hasse vill uppmärksamma är att vargen alltid har och kommer alltid att vara en mördare som letar sig in till bebyggda områden.

Vad Hasse inte nämner i sitt bevisande är att under just denna tid var människan lika glupsk som vargen. Jägarna hade utrotat nästan hela hjortdjursstammen i Sverige genom jakt, enligt Svenska jägareförbundet. Inte vargen, utan vi människor. Lika blodtörstiga som vilket annat rovdjur som helst. Detta ledde till att vargen var tvungen att leta föda på annat håll och dödade ett, kanske två barn under 1700-talet.

Och Hasse du har helt rätt, “historien kommer att upprepa sig”. Eller rättare sagt historien upprepar sig just nu, för just nu tar vi död på den svenska älgstammen. Detta enligt SLU, och att i och med det kan älgen bli rödlistad 2020. Det handlar inte om att vargstammen tar död på våra älgar utan att vi aldrig har lärt oss dela på naturresurserna med resten av jordens arter. Och det gör att vargen blir lika desperat som vi blir när toapappret tar slut i affärerna. Det kan bli en läskig syn.

Bort med Sveriges så kallade vigilanter

Forskare döljer ingen stor hemlighet för er, de försöker berätta hur ett djur funkar men det enda ni gör är att försöka göra den mänsklig. När ni beskriver vargen gör ni en avspegling av er själva, lömska, blodtörstiga jägare.

Enligt SVT antyder forskare att vargstammens tillväxt har stoppats på grund av tjuvjakten här i Sverige. Något som Jägarnas riksförbund inte vill hålla med om, de anser att vargen har dött av naturliga orsaker. För enligt dem finns fler farliga saker som vargar kan dö av ute i skogen än att få en kula i sig. Men forskarna tvivlar på att vargarna har dött av naturliga orsaker då man inte kan hitta kropparna, inte ens de radiomärkta vargarna går att hitta.

Jag kan också bidra med några bevis på att tjuvjakt kan vara orsaken till vargarnas försvinnanden. Kommentarerna som “vargmotståndare” gör på Facebookgruppen Vi som inte vill ha varg bevisar att vargarna troligen inte dog av naturliga orsaker.

Varför inte stå för något man uppmanar folk till att göra, skjut, gräv, tig ni vet ju proceduren vid det här laget.

Vargmotstånader yttrar sig om hur de ska lösa "vargproblemet".
Vargmotstånader yttrar sig om hur de ska lösa "vargproblemet".
Ett axplock av kommentarer från Facebookgruppen Vi som inte vill ha varg.
Ett axplock av kommentarer från Facebookgruppen Vi som inte vill ha varg.

Jag vill inte påstå att vargen är för många i tal, men antalet är för stort för det Sverige vi lever i idag. Och lösningen på problemet är att kompromissa. Införskaffa jakt på varg, låt varje län få skjuta tre eller fyra vargar var så blir de nöjda. Då behöver de inte längre leka vigilanter och köra på sitt motto skjut, gräv, tig. Låt dem inte få den friheten, införskaffa jakt på varg och ta makten ur deras händer.

Den svenska vargstammen ska finnas kvar i svensk natur och den ska växa, men även kontrolleras som alla andra stammar.

Tyranni

Innan Hasse och resten av gänget kommer och säger att jag är en ung, naiv, vego tjej från Stockholm som inte förstår mig på livet ute i skogen. Jag vill bara göra det klart för er att jag är född och uppvuxen i Hälsinglands skogar. Jag bor själv mitt i ett vargrevir men jag är inte rädd, och jag är inte naiv. Jag har bara vanligt folkvett i huvudet!

Jag kan gå med på licensierad vargjakt för att få behålla stammen. Men att vilja utrota en hel art, det är bara ren tyranni.

Skjut, gräv, tig, svenska tyranners ordspråk.

Källor: Svenska jägareförbundet, Jaktjournalen, Jakt och jägare, SVT, Svensk jakt.

Ämnen i artikeln
Mer från: Personligt
Mer från Läget