Varför ungdomslitteratur? Paula Högström svarar och tipsar

Att sitta i karantän behöver inte alltid vara något negativt. Många och långa hemmakvällar innebär också mer tid för böcker och läsning. Läget har pratat ungdomslitteratur och lästips med Paula Högström som väljer ut böcker till Kulturrådets katalog för barn- och ungdomsböcker.

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Vilka är de tre bästa böckerna i årets katalog?

– I år har det pratats mycket om “Under ditt finger” skriven av Kristina Aamand som handlar om vänskap och kärlek i svåra tider. “Du springer” som är en novellsamling om att bli vuxen/ung vuxen. Slutligen “Hästpojkarna” av Johan Ehn om året efter studenten, kärlek, jobb i hemtjänsten och en oväntad vänskap över generationerna.

Paula Högström upplever att ungdomsböcker ofta hamnar i skuggan av vuxenböcker, och det tycker hon är synd. Hon förstår att man är ivrig att ta sig ut i vuxenlivet och läsa andra typer av böcker, men tycker inte att man helt ska hoppa över ungdomsböckerna.

– Det finns mycket igenkänning för ungdomar där, och det kan finnas tröst i att förstå att man inte är själv med sina känslor.

I årets katalog handlade många av böckerna om obesvarad eller förbjuden kärlek som inte accepteras av omvärlden. Paula Högström tror att det är de förbjudna spännande tankarna ämnet lockar fram som gör det populärt.

– Det är härligt att läsa om folk som hittar tron till sig själv, eller våga satsa på sin kärlek, säger hon.

Samtidigt ser hon att många berättelser är snarlika, och önskar att det fanns större variation på huvudpersoner. Men i framtiden hoppas hon att ungdomslitteraturen kommer visa upp fler olikheter.

– Jag tror att vi kommer se fler berättelser och röster från olika perspektiv. Hade gärna också sett fler böcker som översatts från andra språk.

Men om man ändå börjar bli sugen på vuxenböcker, var börjar man då?

– Jag läser väldigt få vuxenböcker men några av de första jag läste som jag fortfarande tycker är väldigt bra är Per Hagmans “När oskulder kysser” och Johanna Nilsson Rebells “Med frusna fötter”.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nöje
Mer från Läget