Varför äter svenskar så mycket glass?

När temperaturen når tvåsiffriga plusgrader kastar det svenska folket av sig jackorna och låter den svaga vårsolen tina upp deras frusna kroppar. Plötsligt fylls gatorna av nordbor som är svultna på värme, och nu helt plötsligt behöver svalka sig.

Glass. Foto: TT

Svenskar älskar glass

Det är faktiskt statistiskt bevisat att svenskarna älskar glass. Enligt föreningen Svenska Glasstillverkare är det enda europeiska landet som äter mer Finland. Men varför äter man så mycket glass i några av världens kallaste länder?

Per Stenström, styrelseledamot i SIA Glass, förklarar fenomenet.

– Vi äter ju 80 % av all glass hemma och historiskt har helt enkelt att göra med att vi har tillgång till frysboxar. Kan man frysa in grejer då kan man ha glass hemma, och det har vi ju haft sedan 40-talet efter kriget.

Han menar att svenskarna äter dubbelt så mycket glass som glassfolket Italien. Detta beror helt enkelt på att sydeuropéerna har en annan tradition än vi har.

– Vi äter ju glass även när det är kallt och det gör man inte i sydeuropa, säger Per Stenström till Läget.

Trots hälsotrender ökar glasskonsumtionen

Det verkar heller inte som att dagens hälsotrender påverkar svenskarnas samvete när det kommer till glass. Tvärtom visar en undersökning från 2019 från SCB att konsumtionen ökade med hela 193 procent de senaste 19 åren.

– Vi kan se ett samband med att vi har fått mer pengar i plånboken och att vi då unnar oss sötsaker som godis och glass, säger Daniel Wester, statistiker på SCB.

Pressbyrån i Upplands Väsby
Pressbyrån i Upplands Väsby

För att kapitalisera på svenskarnas glass-vansinne har Pressbyrån den här veckan påbörjat sin årliga kampanj med halva priset på styckglass. I ett pressmeddelande skriver de att varannan kund köpte en glass under kampanjen förra året. Nu laddar man med fler frysar för att klara av säljtrycket.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nöje
Mer från Läget