Vårens modetrender

Efter första maj brukar det vara säkert att anta att våren äntligen nått Sverige. Med den senaste veckans sol och värme är det hög tid att hänga dunjackor och halsdukar långt bak i garderoben. Förhoppningsvis kommer det dröja innan du får användning för dem igen.

För att hjälpa dig komma in i ett vårmood och välja vilka kläder du ska ersätta kängor och mössor med så gick Läget ut till olika butiker i Stockholm för att kolla vilka de största vårtrenderna är.

Mirza och Vincent, Sand Copehagen.
Mirza och Vincent, Sand Copehagen.

I ett lugnt NK på plan två hittar vi Mirza och Vincent på Sand Copenhagen. Omgivna av mockajackor, chinos och smokings broderade med ett blommönster i silver börjar de diskutera vårens trender.

– Det är väldigt mycket färger i år, säger Vincent.

– Ja det är väldigt mycket olika färger i år. Det är både naturliga- och pastellfärger som syns i butikerna just nu. Jag tycker att det är mycket mönster i år också. Camouflagemönster börjar bli vanligare och vanligare, fortsätter Mirza.

– Mocka är trendigt i år, framförallt i jackor och skjortor. Det är mycket som känns retroinspirerat, det är mycket 80- och 90-talsvibbar med färger och överskjortor, fyller Vincent i.

Det är just retro som är återkommande, annars är det nytt.

– Det är inte så mycket återkommande trender i år tycker jag. Det mesta är nytt, nya färger och mönster, säger Mirza.

Vilket plagg bör alla tonåringar borde ha i sin garderob?

– Oj, svårt. Vad har tonåringar på sig nuförtiden? Det var så länge sen jag var det själv haha, säger Mirza och skrattar.

– Nu till våren så kanske en schysst överskjorta i mocka, säger Mirza.

– En riktigt snygg jacka kan verkligen göra skillnad i hur man ser ut. Eller ett par jeans, skor, eller t-shirt. Ett basplagg helt enkelt. Mitt tips är att lägga lite extra pengar på basplaggen. Det är grejer som alltid kommer vara snygga och relevanta. Skillnaden i kvalité när du lägger lite extra på de grejerna är värt det.

– Grejerna håller mycket bättre och plagg som skinnjackor och jeans kommer bara bli snyggare med åren när de slits, säger Vincent.

Stilikoner har alltid funnits och Vincent vet vem hans favorit är för tillfället.

– Harry Styles. Jag tycker han har en skön rockig stil med raka kostymer och boots. Han är duktig på att mixa olika stilar och blanda mönster också, säger Vincent med ett leende.

Oliver, Visual merchandiser Gant.
Oliver, Visual merchandiser Gant.

En våning ner på plan ett står Oliver, en Visual merchandiser på Gant. Han berättar entusiastiskt om hur han ser på vårens trender. Oliver står på andra sidan av en monter fylld med stickade tröjor i olika färger, och det syns att färger är vårens kännetecken även här.

– Det är väldigt mycket färg i år, tidigare har det varit två eller tre återkommande färger under hela våren men nu är det verkligen alla färger, vilket jag tycker är jättekul.

Den färg som jag tycker är vanligast är nog marinblått, säger Oliver.

Marinblått känner Oliver igen från tidigare år.

– Marinblått kommer alltid tillbaka. Det är en färg som alla gillar och den funkar med många andra färger. Jag älskar marinblått, det är en mycket roligare färg än svart. Jag har många marinblå plagg hemma, men det är för att det funkar till allt oavsett vilken stil du har.

När det kommer till det bästa plagget i garderoben är det ett enkelt beslut.

– Jag skulle säga ett basplagg, vilken färg spelar ingen roll, välj en färg som du gillar.

Jag är dock så att om du kommer in till butiken och säger att du vill ha en marinblå cardigan så är det första jag kommer plocka fram åt dig någonting rosa!

Jag gillar att utmana folk i deras val av kläder och få folk att våga pröva lite annorlunda saker.

Men basplaggen är de viktigaste.

Oliver har däremot ingen personlig stilikon.

– Jag jobbar som Visual merchandicer så jag har ingen enskild person som jag hämtar inspiration från, jag gillar att blanda från massa olika.

Veronica, visual merchandiser Kappahl.
Veronica, visual merchandiser Kappahl.

Tio minuters promenad bort på ett trångt och soligt Drottninggatan ligger Kappahl där Veronica jobbar, även hon som Visual merchandiser. I en labyrint av klädställ och hyllor navigerar hon oss igenom trenderna i vår och sommar.

– Det finns en hel del olika trender i år, mycket mönstrat. Mycket randigt, rutigt och blommigt. Det är mer vågat än tidigare. Mycket kavajer det är mycket halvdressat, typ en snygg kavaj, kanske i någon rolig färg med bara en t-shirt och ett par sneakers istället för ett par pumps.

Färgmässigt är det mycket rött och grönt i år, det är mycket jeans också.

Våga blanda mönster.

– Personligen gillar jag den mer dressade stilen mycket, och den är också lite återkommande. Jag skulle aldrig ha på mig blommigt även fast jag tycker att det är väldigt fint på andra och en härlig trend så lutar jag mer personligen åt neutralare plagg.

En kavaj är även det som Veronica rekommenderar att alla ska ha i sin garderob.

– Ett par snygga slitna jeans och en baskavaj, en snygg kavaj kan man ha till allting, det kan till och med funka jättebra med en klänning.

Veronicas jobb gör så att hon hämtar inspiration från flera håll.

– Jag kollar mycket bloggar och kändisar, men jag tar från alla. Vi jobbar ju med att hålla koll på olika stilar, det blir så när man jobbar för en stor kedja. Jag hämtar inspiration för massa kollektioner, inte bara sådana som passar min personliga stil.

Genia, Weekday.
Genia, Weekday.

Vid korsningen Drottninggatan och Kungsgatan ligger Weekday. Butiken har stora fönster som släpper in solljuset i butiken och där inne i med den höga musiken hittar vi Genia som även hon känner av retrovibbarna i vår.

– Gamla trender från 70- och 90-talet. 70-talet tänker jag på lite större utsvängda brallor. Men också med färgerna lite “earthy” färger i combo med starkare färger. Samma på herrmodet.

Det är lite “I don’t care” och slappt som har blivit trendigt.

Genia hämtar sin inspiration lite spontant och hugger ibland på saker hon ser i sitt flöde på sociala medier.

– Jag har inte någon specifik ikon. Kanske att man hittar någon cool bild på instagram som ploppar up då och då. Men lite rockigare tycker jag är snyggt, också “I don’t care” stilen med bara en t-shirt, ett par byxor och ett par kängor. Och en läderjacka! Bara enkelt, men med någon liten detalj gör ju mycket, typ en schal eller så kan tillföra väldigt mycket.

Det är detaljen som Genia tycker alla borde ha.

– Du kan köra rätt plain men om du har en detalj. Det gör mycket att ha med någonting som sticker ut. Det kan vara vad som helst, typ ett par röda strumpor eller något litet extra.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nöje
Mer från Läget