Valborgsfirandets historia

Ordet valborg kommer från en helgonförklarad nunna med samma namn.
Ordet valborg kommer från en helgonförklarad nunna med samma namn.

Sista april är snart här vilket betyder att det är dags för Valborgsmässoafton. Drickandet och ungdomarnas koppling till kvällen är inget nytt. Det är en tradition som har en lång historia.

Valborgsfirandet kom från Tyskland till Sverige så tidigt som på medeltiden. Redan då var eldarna en del av traditionen. Även ungdomarna var under den här tiden i fokus. Eldarna var ett sätt för att skydda boskap och djur från faror som magiska krafter och vargar. Detta innan djuren släpptes ut på bete den första maj.

Kvällen firas i, utöver Sverige, bland annat Estland, Finland och Tyskland.

Valborg bland de unga

På valborg var det tradition att ungdomarna i de södra delarna av Sverige gick runt och uppvaktade bönderna. De sjöng vårvisor på gårdarna och satte upp gröna kvistar på taken. Till en början använde de sig av kyrkoklockor för att meddela när det var dags för att samlas. Efter en tid förbjöds de från att använda klockorna och fick istället tända eldar för att få uppmärksamhet.

Idag firas valborg stort i studentstäder såsom Lund och Uppsala. I samband med dagen brukar mösspåtagningen ske på gymnasieskolor runt om i Sverige.

Drickandet

Det var inte förrän på 1800-talet som valborg började sammankopplas med att dricka mycket. Arbetarna var de som främst utmärkte sig med intaget av alkohol. Drickandet visar på hur hårt samhället pressade dem.

Ämnen i artikeln
Mer om: Valborgsdrickandet
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget