Annika Wallin, docent i kognitionsvetenskap vid Lunds universitet, har studerat hur vi fattar beslut. Till att börja med tänker vissa personer väldigt mycket på eventuella risker, och vissa har lättare för att fatta spontana beslut. Det som också påverkar oss när vi ska välja mellan saker är det som vi har framför oss. Om man till exempel bestämmer sig för att börja plugga eller inte efter studenten kan ha att göra med vad man har exponerats för i media och reklam, eller om du kommer från en familj där dina familjemedlemmar har gått på universitet.
– Vi tenderar att ta det som är vanligare, som många andra har valt innan. Det blir enklare att avgöra risker på det sättet, säger Annika Wallin.
Internet har också gjort att det finns fler valmöjligheter, vilket kan göra det svårare att välja. Däremot menar hon att kostnaderna för olika val är mindre nu än vad de var förr i tiden.
– På medeltiden kunde ditt beslut om vilket slags korn du valde att köpa handla om liv och död, men nu när vi fattar beslut har vi möjlighet att välja om. Kostnaderna för fel beslut blir mindre, säger Annika Wallin.
Ska man lyssna mer på hjärtat eller hjärnan?
Annika Wallin tycker att de bästa valen görs med en kombination av dessa.
– När man fattar beslut väger man mellan båda, vissa gör det mer och vissa mindre. Men om man inte kan göra den värderingen mellan hjärta och hjärna kan man inte fatta ett beslut, säger hon.
Hur ska man tänka när man ska besluta om de ”stora frågorna”, som vad man ska göra med sitt liv?
Annika Wallin säger att när man ska välja mellan olika saker är det är viktigt att skaffa sig en överblick och att tänka på alla olika alternativs plus och minus. För alla alternativ har för- och nackdelar.
– En kompis sa till mig en gång att när man väljer mellan olika saker ska man inte tänka att något endast är jättebra eller jättedåligt. Utan allt kan vara både bra och dåligt, säger hon.
Annika Wallin menar att man inte heller kan ha kontroll över alla sina beslut. Man kan göra överväganden, men man kan också ha tur och otur.
– Vi kan ju aldrig veta vad som kommer att hända i världen, man kan ju vara en jättedålig beslutsfattare men ha väldigt mycket tur, säger hon.
Måste man endast fatta bra beslut?
– Nej, det är ju genom misstag som man lär sig om världen. Man behöver inte ta beslut så allvarligt, man kan ju alltid ångra sig, säger hon.