Vad händer med kulturen när kulturscenen försvinner?

Sveriges kulturverksamheter befinner sig bland dem som har drabbats hårdast av coronakrisen. Många är rädda för att bli smittade av viruset och vågar därför inte uppleva kultur på offentliga platser. Kvartersscenen 2Lång i Göteborg är en av de verksamheter som tvingats stänga ner efter virusets utbrott.

Vanligtvis brukar kvartersscenen 2Lång vara fulla av gäster om kvällarna
Vanligtvis brukar kvartersscenen 2Lång vara fulla av gäster om kvällarna

Kvartersscenen 2Lång ligger på Andra Långgatan i Göteborg. Frida Sundström, skådespelerska och 2Långs teaterchef, driver verksamheten tillsammans med fyra andra. Sedan ett par veckor tillbaka har 2Lång varit helt nedstängd. Lokalen som i vanliga fall är fyllda med bord, människor och underhållning är idag helt tom. Det är bara Frida och Henrik Stafrén, tekniker på 2Lång, på plats idag. På tryggt avstånd från mig sitter Frida framför ett bord fullt med papper och pärmar. En bit bort står Henrik och sågar i en spånskiva.

– Är det lugnt att jag sågar?, frågar han.

– Ja det är klart, alla måste få såga!, brister Frida ut.

När coronakrisen började bryta ut ordentligt i Sverige och Frida började inse allvaret i situationen tog hon det hårt.

– Då corona-grät jag hemma. Och jag kände verkligen herregud: Det här är jätteallvarligt.

Det första som hände var att allt fler började avboka sina biljetter till 2Långs föreställningar. När förbudet om sammankomster med max femtio personer började gälla var 2Lång tvungen att stänga ner helt. Eftersom ingen vet hur länge förbudet kommer gälla har det varit svårt för Frida och att planera framtiden för 2Lång.

– Nu är man mest trött för att man inte vet, säger hon.

Frida Sundström från improvisationsföreställningen "Vem Vinner Valet?"
Frida Sundström från improvisationsföreställningen "Vem Vinner Valet?"

För att få in pengar organiserade 2Lång “The corona-initiativ” som innebär att människor på olika sätt kan skänka pengar till 2Långs verksamhet. Tanken är att namnen på alla som har skänkt pengar senare ska skrivas och förevigas på en vägg inne i lokalen.

– Över 80 000 kronor är swishat. Men det räcker inte ens en månad.

För tillfället är väggen täckt av skiffer, likt en stor “svarta tavlan”, och namnen är skrivna med vit krita. I framtiden kommer väggen göras om till en vacker minnesvägg med texten “vi som räddade 2Lång” och namnen snyggt ingraverade.

Den 30e april tillkännagavs regeringens nya krispaket för att stötta småföretagare under coronakrisen. Krispaketen ska fördelas till företag med en omsättning på minst 250 000 kronor och som har ett omsättningstapp på minst 30%. Omkring 180 000 företag kan få ta del av stödet och Frida hoppas och tror att 2Lång kommer vara en av dem.

– Vi har väntat på det här, 39 miljarder blir det. Eller ja, vi kommer inte få allt då.

Improvisationsteater är lite av 2Långs paradgren
Improvisationsteater är lite av 2Långs paradgren

Utöver försäljningen av biljetter, mat och dryck är en viktig inkomstkälla också 2Långs samarbete med Improvisationsteatern, Improverket, som håller sina kurser i 2Långs lokaler. Men såklart har även dessa tvingats ställa in.

Vilhelm Hilding, 21, gick på en av Improverkets nybörjarkurser man hann aldrig genomföra kursen innan teatern stängde ner. För honom var de veckovisa teaterkurserna en viktig del av vardagen.

– Kulturen och teatern tillför färg i livet och i vardagen men nu är det mer monokromt. Det händer inte lika mycket, säger han.

Trots att digitaliseringen har skapat nya möjligheter att konsumera kultur på sätt som varken kräver fysiska rum eller sociala möten tycker han att det saknas något i livet.

– Jag föredrar kultur som skapas i nuet, som teater och konserter.

Flera kulturarbetare och verksamheter kan genom att utnyttja digitaliseringen hitta nya alternativa sätt att försörja sig på i krisen. Det finns kulturscener som istället för fysiska föreställningar arrangerar digitala spelningar och festivaler och kulturarbetare som laddar upp sitt material på nätet, på Youtube exempelvis. Men Frida Sundström tror precis som Ville att digital kultur aldrig helt kommer kunna ersätta den som blir till i möten mellan människor i det fysiska rummet.

– Digitalt i all ära, men kultur är liksom att man ses, man upplever kulturen tillsammans, säger Frida.

Numera står lokalerna helt tomma inne på 2Lång
Numera står lokalerna helt tomma inne på 2Lång

Kristofer Hansson, lektor och docent i etnologi vid Malmö universitet, har forskat på olika krisers påverkan på kulturen i vårt samhälle. Tillsammans med ett antal andra forskare har han också författat boken “Kris och kultur”. Kristofer tror att det är svårt att säga hur digitaliseringen kommer påverka människors kulturkonsumtion. Han tror att den framförallt kommer accelerera utvecklingen.

Han tror också att historiens tidigare kriser – inte minst de pandemier som drabbat världen under det senaste decenniet – har påverkat vår kultur starkt och fortfarande gör det.

– Tydligaste exemplen är nog AIDS och 80-talet, vi lever fortfarande med dess förändringar ganska omedvetet tror jag.

Kristofer tror att kulturen alltid är viktig, även i kriser. Om den är mer eller mindre viktig just då vet han inte. Däremot tror han att kultur många gånger är det sätt vi i efterhand bearbetar det vi gått igenom under krisen.

– Av de kriser jag lyft som exempel är kulturen många gånger det sätt vi i efterhand har bearbetat vad vi gått igenom. Vi har skapat nya berättelser och förhållningssätt. Tänk bara på Jonas Gardells roman – och TV-serie – ”Torka aldrig tårar utan handskar”.

Och att även coronakrisen kommer få en stor påverkan på kulturen i Sverige är han övertygad om.

– Böcker kommer skrivas, filmer kommer produceras. Detta är något som vi kommer ha med oss på samma sätt som vi idag fortfarande relaterar till mordet på Olof Palme, förlisningen av Estonia, tsunamin i Thailand och diskoteksbranden i Göteborg.

Skillnaden mellan tidigare kriser och den vi genomgår idag ligger enligt Kristofer i att coronakrisen omfattar hela världen.

– Skillnaden ligger möjligen i att de händelser jag nämnt främst berörde Sverige. Palme påverkade inte en hel värld, men det vi går igenom nu kommer vara en erfarenhet vi delar med alla världens människor, även om utfallet ser väldigt olika ut.

Samtidigt som coronakrisen har slagit hårt mot kulturarbetare och kulturverksamheter runtom i Sverige tror Frida Sundström att coronakrisen kan få en god påverkan på kulturen på lång sikt.

– Jag ser också en möjlighet i detta att luckra upp gamla mönster. Bryta upp beteenden som kanske kan gynna oss i längden, säger hon

Hon tror att en kris av det här slaget kan vara det som gör att vi äntligen kan bryta upp gamla vanor och idéer som inte längre passar in i dagens samhälle.

– Det finns liksom en möjlighet nu att lämna 1900-talet och faktiskt på riktigt gå in i 2000-talet.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nöje
Mer från Läget