Vad är grejen med blandraser?

Diskussionen om man ska korsa hundraser är inte särskilt omtalad, utan istället bubblar debatten under ytan. När Läget kontaktar hundcenter vill de inte uttala sig eftersom ämnet blandraser är så känsligt. Svenska kennelklubben och en privatperson ger sina perspektiv.

Janina Pfalzer och hunden Meghan eller Hjohoo’s All Hjo Ever Need.
Janina Pfalzer och hunden Meghan eller Hjohoo’s All Hjo Ever Need.

Rashundar gör vad de är avlade till

Svenska kennelklubben ser ut som vilket kontor som helst, fast med hundstatyer som lurar runt varje hörn och väggar täckta av pokaler. Varje enskilt kontorsrum är utrustat med en grind och en hundsäng så att arbetarnas fyrbenta bästisar kan följa med till jobbet. Det finns en hel avdelning som bara arbetar med avelsfrågor. Kennelklubben är en rikstäckande organisation som jobbar med hundägare, hundsport, utställningar och allt annat om hundar som du kan komma på.

Janina Pfalzer är pressansvarig och jobbar på våningen högst upp. På hennes kontor väntar tre hundar, två cairnterriers och en west highland white terrier. Hon berättar om kennelklubbens avelspolicy.

– Vi vill ha friska hundar som kan göra det arbete som de är avlade för. Till exempel måste polishundar vara modiga för annars kan de inte göra sitt jobb.

En av pokalväggarna hos Svenska kennelklubben.
En av pokalväggarna hos Svenska kennelklubben.

Man måste följa reglerna för att tävla

Hon berättar att ifall man är uppfödare åt kennelklubben måste man arbeta med att förbättra rasens hälsa, som att testa att avelshunden inte har höftproblem eller andningsproblem ifall det är vanligt för rasen.

– Man kan inte registrera en blandras på kennelklubben men man får tävla hunden med tävlingslicens. När du blir medlem hos oss får du inte längre avla på blandraser eller ta en blandraskull.

Tävlingslicensen kräver att man är medlem och ifall man bryter klubbens regler förlorar man sitt medlemskap och blir utesluten.

– En del vill ha kakan och äta den. Du får jättegärna vara med men då måste du följa våra regler.

I första generationen är blandraser ofta hälsosamma men ifall man inte gör tester och fortsätter korsa så kommer ofta hälsoproblem, berättar Janina.

Sidan där man kan söka hunddata, som många inte känner till.
Sidan där man kan söka hunddata, som många inte känner till.

Hunddatabas bara för rashundar

Janina visar sidan för sin hund Meghan som ska få valpar. Där finns statistik över hennes reaktivitet, hälsotester, stamtavla och tävlingsresultat. Janina menar att detta hjälper potentiella köpare att veta vad de får för hundvalp.

– Vi har inget emot blandraserna i sig utan den okontrollerade uppfödningen. När man pratar om etisk hundavel då tänker vi seriös uppfödning.

Janina säger att psyket är viktigt att ha i åtanke vid avel.

– Det finns egenskaper som hundraser är avlade för. Om du inte har koll på det och blandar hejvilt kan du få oönskade mentaliteter. Ifall en hund som är framåt korsas med en terrier som ofta har dragkamp så blir det inte bra. Det är de hundarna som hamnar på hundstallet eller omhändertas av polisen.

Emma som inte alls håller med kennelklubbens beslut.
Emma som inte alls håller med kennelklubbens beslut.

Blandrashundar kan ha bra temperament

Det är en sån där molnfri dag som lockar fram t-shirts, shorts och pensionärer. Runt Edsbergs slottspark stryker bilar runt i jakt på parkering. Emma Nordvik Premfors är här med hunden Humla, en snart två år gammal tik som är korsning mellan olika pudelmixar och golden retriver.

– Vi tittade på många annonser och läste på om raser och av en slump var det en blandras som var tillgänglig och hade de egenskaper vi var ute efter.

Humla skäller mot en hund som är utanför rastgården. När spanieln blir insläppt börjar de två hundarna springa runt och leka med varandra. Humla och Emma har hållt på med olika sporter tillsammans och nu är det rallylydnad som gäller.

– Hon lärde sig otroligt snabbt så det är superkul. Alla andra hundarna var rasrena och ägarna tar för givet att hon också är det.

Emma blev väldigt besviken när hon på kennelklubben läste att hon inte får avla på blandraser och fortsätta tävla.

– Hon har bra egenskaper och mina döttrar vill ha en valp efter henne. Det handlar inte om att jag vill starta hundavel.

Emma och hunden Humla gör några lydnadsövningar.
Emma och hunden Humla gör några lydnadsövningar.

Tabubelagt ämne

När Emma upptäckte avelspolicyn skrev hon om det i en Facebook-grupp om rallylydnad.

– Det brukar vara bra stämning, men det här var tydligen väldigt kontroversiellt.

De andra i gruppen svarade att blandrasavel var oseriöst och att man bara gör det för pengarna.

– Ämnet är tabu. Jag var helt chockad, för jag visste inte det innan. Det var en person som meddelade mig privat att hon tyckte policyn var dålig, men hon vågade inte säga något i gruppen.

Hunden Humla.
Hunden Humla.

Blandrashundar inte sämre

Emma berättar att kennelklubben sagt att det är okej att ta en kull på Humla, vilket hon tänkt sig. Men Janina från kennelklubben säger till Läget att Emma inte får ta ens en kull. Emma ska göra hälsokontroll på hunden innan de väljer att avla på henne.

– Jag blir upprörd över själva principen. Jag förstår inte att det ska vara sämre att ta valpar på en blandras ifall hunden är frisk och lagom gammal. Det är helt idiotiskt.

Det är synen på avel av blandrashundar som skaver.

– Det står på deras hemsida att det är föreningen för alla Sveriges hundägare. Men det är det inte alls för det finns många som inte får vara med.

Emma hade gärna haft en diskussion om ämnet.

– Om man är ute efter en sällskapshund och inte har lika höga krav är det väl upp till hundköparen om de vill ta risken med blandraser. Jag säger inte att blandraser är bättre än rashundar, men de är inte sämre.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Personligt
Mer från Läget