Ut med vit, in med beige - i alla fall i nuläget

Färgtrenden har gått från vit till beige. Kim Kardashian inreder sitt hus i beige nyanser. Andra tycker att färgen är tråkig, exempelvis personerna som står bakom #sadbeigebaby på Tiktok.

Beige är årets färg
Beige är årets färg

Igår rapporterade SVT om trenderna för den nya färgpaletten. I sin analys anser man att färgtrender kommer och går, och att framför allt heminredningens populärfärg har övergått till beige. Tidigare var det vitt som gällde. I en intervju med Vogue ansåg den kända amerikanska influencern Kim Kardashian, att beige var en ”lugnande” färg efter en lång dag där man har upplevt världens kaos.

Men det tycker inte alla. På Tiktok finns det en slogan som heter #sadbeigebaby där man ogillar beige och anser att det är en “tråkig” färg.

Andra tar det ett steg längre och påstår att beige är farlig för bebisar. Enligt artikeln “Is the “Sad Beige Baby” Aesthetic Harming Babies?” publicerad av Popsugar den 25:e januari påstår experter att en nyfödd har svårt att fokusera med ögonen och att färger som kontrasterar varandra hjälper dem att utveckla sin syn. Expert i kognitiv utveckling, Jody LeVos, säger att bebisar och barn föredrar starka färger eftersom det bidrar till den utvecklingen.

Utöver det finns det inga bevis på att beige, även om man kan tycka att färgen är tråkig, skulle ha en negativ hälsopåverkan för unga barn.

Å ena sidan kan beige ses som en ”tråkig” färg, enligt SVT, å andra sidan är det en älsklingsfärg för många tonåringar och unga vuxna. Färgen syns i många moderbolags plaggsortiment. Andra neutrala färger som “greige”, en blandning av grå och beige, är också populära hos yngre människor, anser The Guardian.

Färgtrender kommer och går - vad som var beige idag kan vara greige imorgon - eller någonting helt annat.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nöje
Mer från Läget