Fler och fler slutar att läsa. Enligt flera undersökningar så minskar barn och ungas läsning. Sedan 2012 har det skett en minskning från år till år enligt Statens medieråds statistiska undersökning Unga och medier 2021.
Det blir dock allt vanligare att lyssna på ljudbok framför allt i åldersgruppen 9–12 år, de lyssnar till och med mer än vuxna enligt en rapport vid namn Barnlitterära strömningar, om ljudböcker för barn som släpptes i januari i år skriven av litteratursociologierna Ann Steiner och Karl Berglund vid Uppsala universitet. Yngre barn och tonåringar lyssnar däremot minst. Anledningen till att ungdomar varken läser eller lyssnar på böcker i särskilt stor grad beror enligt rapporten på att det konkurreras ut av andra medier.
Ljudbokstjänsten Storytel släppte idag sin delårsrapport. Den visar att sedan första kvartalet 2021 så har intäkterna från streaming ökat med 35 procent. De har nu strax över 2 miljoner betalande abonnenter. Fler har alltså börjat använda sig av tjänsten.
Läget har pratat med fyra ungdomar om deras läs- och ljudboksvanor, om de prenumererar på någon ljudbokstjänst och om de tycker att prenumerationsavgiften är rimlig.
”De borde ha studentrabatt”
Anja Holmgren och Vera Comén är 16 år och går på Innovitaskolan i Östersund. Anja Holmgren läser bok nästan varje kväll, Vera Comén läser ungefär en gång i veckan. Båda brukar lyssna på ljudbok samtidigt som de gör något annat, men för Vera Comén blir det alltmer sällan.
– Jag brukade göra det mer förut, jag gör det inte lika mycket längre, men om jag är i bilen eller ute och går då lyssnar jag på ljudbok.
Anja Holmgrens familj prenumererar på Bookbeat och Vera Coméns på Storytel. Idag kostar det billigaste paketet på Bookbeat 99 kr och på Nextory 139 kr i månaden, men då med begränsat antal lyssningstimmar. Storytels billigaste abonnemang kostar 179 kr och har inga begränsningar. Förra året höjde Storytel sitt billigaste abonnemang med 10 kr, alltså en ökning på 120 kr på ett år.
– För en person som har en inkomst är det säkert ett bra pris, men för en student som jag så tycker jag att det är lite dyrt. De borde ha studentrabatt, säger Anja Holmgren.
Både Bookbeat och Nextory har studentrabatter, men man kan endast lyssna gratis ett visst antal veckor i början av ett abonnemang. Storytel har en studentrabatt på 50 procent, men den gäller enbart om man är över 18 år. För att få tillgång till studentrabatter måste du gå på gymnasiet, vara universitetsstudent eller liknande. Går man i grundskolan får man alltså inga rabatter.
Andra medier lockar mer
Olle Forsell som är 19 år och går på Tullängsgymnasiet i Örebro och Noel Klingvall 19 år som går på Hvitfeldtska gymnasiet i Göteborg varken läser eller lyssnar speciellt mycket på ljudbok. Båda förklarar att det finns andra saker som de hellre gör på sin fritid. Det finns andra medier som lockar mer än ljudbok.
– Det finns annat att spendera sin tid på som många uppfattar som roligare. Jag tycker personligen att det är roligare att kolla på film. Jag har lättare att sätta mig in i situationer eller uppleva en film jämfört med en bok, säger Olle Forsell.
Noel Klingvall tror att böcker alltid kommer att finnas kvar men att ljudboksindustrin kommer att ta över mer.
– Jag skulle dock gissa på att ljudböcker kommer bli mindre populärt än att kolla på rörlig bild. Min yngsta syster Märta är sju år och det finns barn i hennes klass som redan fått en egen mobiltelefon.
I undersökningen Unga och medier 2021 går det att läsa att ungdomar tycker att de ägnar för lite tid åt att läsa. Både Noel Klingvall och Olle Forsell känner igen sig i det.
– Man vet ju att det är bra, jag vill ju egentligen vara en läsare, säger Noel Klingvall.