Unga väljs ut till konsthallens vårsalong

Unga vårsalongen är tillbaka på Liljevalchs efter flera års avbrott.

Juryn tycker att det kan vara svårt att värdera och neka ungas ansökningar.

Bland en bredd olika konstnärer och stilar som antogs finns Tintin, 18 – hen målar aldrig för någon annan än sig själv.

– Oj helvete, det här är ju typ stockholms största konsthallar.

Tintin Svartström bredvid sitt konstverk Makeover.
Tintin Svartström bredvid sitt konstverk Makeover.

Tillbaka efter sju år

Liljevalchs årliga vårsalong har öppnat, och efter sju år är även den unga vårsalongen tillbaka i ett av rummen. Här ställer ungdomar födda 2005 och 2006 ut verk i alla möjliga former och färger. Verken finns inramade, oinramade och på tv-skärmar.

En av konstnärerna är Tintin Svartström, som har haft ett konstintresse länge. Efter att tidigare ha ställt ut på en frisersalong i Finland, var det här det största hen varit med om i konstväg.

– Jag ser min egen målning på väggen, och det kändes helt sjukt, jag bara: “hur gick det här till liksom?”. Det var jättecoolt, säger hen.

Tintin är arton år och har gillat Claude Monet sedan hen var fyra – hens första köp för egna pengar var en av konstnärens tavlor på en affisch. Hen målar lite hela tiden, så länge tid finns.

– Nu under påsklovet så har jag gjort tre tavlor bara för att jävlas liksom, säger hen och skrattar.

Tintin Svartström ställer ut i 2023 års upplaga av Ung vårsalong på Liljevalchs.
Tintin Svartström ställer ut i 2023 års upplaga av Ung vårsalong på Liljevalchs.

Chock

Tintin flyttade till Stockholm från Åland för en större scen, med fler möjligheter för konst. Nu har hen ställt ut på en av landets största konsthallar, och att den var det kom lite som en chock – först efter att hen hade valt att ansöka.

– Jag är ju inte härifrån, så jag hade inte riktigt koll på vad Liljevalchs var för något, säger hen.

Det var en kompis som reagerade när Tintin sa att hen skulle söka in.

– Jag bara: “aha det här är någon större grej typ?” Så sökte jag upp det och bara: “oj helvete, det här är ju typ stockholms största konsthall”, fortsätter hen.

Ulrika Hägglund uppskattar att alla ställer ut på samma villkor.
Ulrika Hägglund uppskattar att alla ställer ut på samma villkor.

”Det är jag som blir lycklig av det”

I de ungas salong får man tränga sig förbi de kisande besökarna. Det är ett lite mindre rum än de andra, och det är folk överallt. Här står Ulrika Hägglund. Hon är ansvarig pedagog och programansvarig på Liljevalchs – hon har även suttit i årets jury.

Hon berättar att det är “pedagogiskt knepigt” att bedöma barn. Därför har man bland annat valt att inte gå lägre än åldern 16, eftersom de har sökt till gymnasiet. Man vill att de ansökande ska veta hur det kan kännas att inte komma in och av 113 ansökande var det 52 som kom med.

– Det är svårt nog för vuxna att förstå att de inte blir bortvalda – utan att de blir utvalda, säger Ulrika.

Tintin menar att man som konstnär ska ha tillit till sig själv och sin idé. Även om hen blir bedömd, målar hen för sig själv.

– Jag blir ju ”obviously” glad när folk tycker att min konst är fin, men först och främst så är det ju jag som blir lycklig av det, säger hen.

Viktigt med en unik stil

Ulrika beskriver hur juryn tittar på förmågan att berätta sin egen historia. Idén är ofta i juryns ögon viktigare än ren teknik och skicklighet. Hon menar också att juryn vill ha en bredd på utställningen, och att det därför kan vara bra att ha en unik stil om man vill komma med. Ansökan är dessutom anonym.

– Juryn vet inte vem som söker och det är någonting med det, att alla ställer ut här på samma villkor liksom. Det spelar ingen roll om du livnär dig på din konst eller gör något helt annat i din vardag, säger hon.

Digitala konstverket Under The Surface av Emil Mannberg
Digitala konstverket Under The Surface av Emil Mannberg

Något hopskrynklat i fickan

Det var mycket som skiljde sig åt bland ungdomarna som ansökte, menar Ulrika. Vissa är mer erfarna, och man märker på frågorna de ställer att de kanske har fått sitt konstintresse från familjen. De sökande hade till exempel lagt olika mycket vikt vid förberedelse och presentation.

– Sen finns det ju också de som kommer med något hopskrynklat i fickan och slätar ut det och säger: “här varsågod”, säger hon.

Som besökare får man inte köpa konsten som ställs ut i den unga vårsalongen. Många av de som ställer ut är fortfarande under 18, men det är även många konstverk som gjorts i skolan, och dem får man inte sälja.

Stressig ansökan

Det var flera av konstnärerna som valde ut ett av sina verk inför ansökan, men Tintin valde att göra annorlunda. Hen hade en tydlig idé av vad hen ville ställa ut, men blev tvungen att göra det på begränsad tid. Hen lämnade in den bara timmar innan ansökan stängde.

– Jag målade den på typ fem timmar. Jag var i mitt kök och var stressad över att det inte skulle gå bra, säger hen.

Tintins utställda tavla Makeover
Tintins utställda tavla Makeover

Självförtroende viktigt för motivationen

Tintin tycker att motivation kan vara jobbigt. Hen nämner att det kan gå en tid utan att man ritar något man är nöjd med, och känslan av att ha fastnat på en “platå” där man inte utvecklas. Då tror Tintin att tid och självförtroende är viktigt.

– Även när det känns jobbigt, ta dig tid att göra någon liten skitig sketch på något kvitto någonstans. Ofta är det då man inte har lika stor press på sig själv. Om man tänker att: “det här kommer bli dåligt ändå”, så finns det en större chans att man vågar experimentera, säger hen.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nöje
Mer från Läget