Guernsey ligger i den engelska kanalen mellan Storbritannien och Frankrike, strax utanför Normandies kust. Hit tar man sig enklast med propellerplan. Ön är den näst största av kanalöarna, 14,5 km lång och 5 km bred. Här bor ungefär 63 000 personer.
Ung på ön Guernsey

En av de brittiska kanalöarnas pärlor heter Guernsey. Här hägrar ståtliga slott och ruiner. Bakom var och vartannat gathörn finner man delar av öns historia och långa sandstränder. Det är just de sakerna som ligger i topp hos Guernseys ungdomar.


Huvudstaden St. Peter Port
Kyrktorn och slott bryter den jämna stadssiluetten som omfamnar stadens hamn. Husen är målade i pastellfärger. Rosa, blå, grön och vit. St. Peter Port ligger på öns ostkust, inte alls långt från de två grannöarna "Herm" och "Sark".
Svalkande havsbris. Doft av salt. Tjugo grader varmt. Känslan av ett lugn och harmoni infinner sig när man knatar nedför kullerstensgatorna som tar en till hamnen, öns hjärta.
Mix mellan Visby, Fjällbacka & franska Rivieran
– Water is super clear today, ropar en fiskare och styr upp sin blåvita fiskebåt mot ”Havelet Bay”, bukten strax utanför stadens inlopp.
Kastanjeträd, med blad stora som pappersark, vajar i takt med exotiska palmer. Närheten till historiska lämningar, fisketraditioner och hibiskusblommor gör att Guernsey blir som en cocktail av Visby, Fjällbacka och franska Rivieran.

Hur är det då att bo på Guernsey?
Vi frågar tre av öns ungdomar, Kieran Hawkes, Charlie Edwards och Alex Maindonald, för att se vad de tycker.

Vad tycker du är det bästa med Guernsey?
– Alla sevärdheter, det kryllar av slott och gamla fort. Bland annat ”Castel Corner” som är fortet ner vid den södra delen av hamnen. Det byggdes på 1200-talet. Därifrån har man spanat efter pirater och skepp under flera århundraden, säger Kieran Hawkes, 14 år.
I Sverige äter vi surströmming och dansar smågrodorna på midsommar, vad är typiskt Guernsey?
– Vi har många saker som är typiskt Guernsey. Vi är kända för vår mjölk ”Guernsey milk” och för fruktbrödet ”Guernsey gâche”. Sen har vi en speciell dialekt, ”Guernsey french” som kallas "Guernésiais". Det är alltså en blandning mellan engelska och franska, säger Kieran Hawkes.

Vad är det bästa med Guernsey?
– Det är solen och stränderna. Det finns flera fina klippor som man kan klättra upp för eller hoppa ned i vattnet från. Det är en perfekt ö för den som gillar mycket sport, säger Charlie Edwards, 14 år.
Vilken är din favoritplats på ön och varför?
– En klippa där man kan se både soluppgång och solnedgång. Det är verkligen "photo friendly".
Vad är typiskt Guernsey?
– "Relaxing" och "keep it medium"! Det är en liten ö och man ska inte sticka ut för mycket åt ena eller andra hållet, så en del lider av psykisk ohälsa. Annars är det en väldigt härlig plats att bo på, säger Charlie Edwards.

Vad är det bästa med att bo här?
– Det är att vara ute på landet och att umgås med min familj. Jag tycker också mycket om att vara ”in town” (i St. Peter Port), säger Alex Maindonald, 13 år.
Favoritplats på ön?
– Naturreservatet St. Saviours Reservoir. Där finns bland annat en insjö och stora grönområden. Jag tycker om att vandra där och se på utsikten.
Typiskt Guernsey?
– Att vi har eget styre. Vi är en del av den brittiska kronan men har ett eget parlament som bestämmer, säger Alex Maindonald.

På ön kan du besöka slott som är äldre än ”Tower of London” eller ruiner från yngre stenåldern. I närtid är det den tyska ockupationen under andra världskriget som Guernsey kommit att präglas mest av.
Ockuperat under andra världskriget
När det stod klart att Storbritannien övergivit Guernsey och de andra kanalöarna år 1940, uppmanade öns tidning att börja evakuera barnen. 4 000 barn lämnade ön och sökte skydd i England, ovetandes när de kunde återvända. När kriget äntligen tog slut år 1945 återförenades de med sina familjer och en ny epok började. Än idag vittnar övergivna bunkrar och ruiner vid öns kustlinje om krigstiden.
"Liberation day, 9th of May" - självständighetsdagen, nionde maj
Varje år firar Guernsey sin självständighet efter kriget. Då samlas Guernsey-borna på strandgatan i huvudstaden för att titta på den årliga paraden. Musik, dans och fyrverkerier är några saker som står på schemat.



Utmaningar med att leva här?
–” Once you have done everything, you have done everything, you are used to it in a way.” När man har gjort allt så har man gjort allt, på ett sätt är man van vid det, säger Kieran Hawkes.
– Vi har problem med utsläpp, säger Charlie Edwards.
– Det är svårt att hitta på nya saker att göra, säger Alex Maindonald

Och framtidsdrömmar?
– Jag vill bli advokat eller politiker. Till och med premiärminister, säger Kieran Hawkes.
– Lämna ön! Jag vill flytta till England, säger Charlie Edwards.
– Jag vill ha ett lugnt och skönt liv och en fin familj, säger Alex Maindonald.











