Tusentals kräver SL på kompensation efter pendelkaoset

Natten till måndag inledde lokförare på pendeltågen i Stockholm en strejk som varade i tre dygn. Strejken innebar ett stort antal inställda avgångar och förseningar. Efter följderna i trafiken kräver nu över 6 000 resenärer ersättning av SL.

Nu rullar pendeltågen igen.
Nu rullar pendeltågen igen.

Lokförarna som har strejkat protesterar mot ett beslut om att ersätta tågvärdarna på tågen med kameror. Det var den 15 juni 2021 som trafiknämnden i Stockholm beslutade att pendeltågens tågvärdar skulle försvinna.

Kritiserat beslut

Beslutet har kritiserats av de som jobbar på tågen, och under natten till måndag gick runt 70 lokförare ut i strejk. Nu är strejken över, och arbetsgivaren MTR räknar med att 75 procent av den ordinarie trafiken kommer att rulla under torsdagen.

Strejken gjorde att pendeltågstrafiken lamslogs, och som Läget tidigare rapporterat om innebar det att många inte kunde ta sig till skolan eller till jobbet.

Webbfråga Åker du pendeltåg till skolan eller jobbet?

Fler än vanligt begär ersättning

Efter trafikstörningarna har många resenärer valt att begära förseningsersättning av SL. Av de 24 000 ärenden som SL just nu handlägger har 6 500 av dem kommit in den här veckan.

– Det är fler än vanligt, säger Sophie Gunnarsson, presskommunikatör på SL. Hon utvecklar att det redan handläggs många ärenden efter de störningar som uppstått i samband med snöoväder i mars, men menar att det är rimligt att anta att den senaste veckans ansökningar gäller pendeltågstrafiken.

Alla SL-resenärer som riskerar att bli mer än 20 minuter sena kan ansöka om ersättning på upp till 1 315 kronor per resa. Ersättningen ska täcka det resenären måste lägga ut för att resa den planerade sträckan med alternativa färdmedel, till exempel taxi.

Mer om: Pendelstrejken i Stockholm
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget