Tusentals Hammarbyfans festar loss på premiärdagen

En ny säsong av Allsvenskan har dragit igång nu under helgen. Som vanligt ligger lika mycket fokus i svensk fotboll på det som händer på läktarna som på planen. För Hammarby betyder allsvensk premiär slutsålt och premiärmarsch. En tradition som lockar många.
– Bajare är ju sköna så det är kul att gå, säger Alvar Skogström.

Marschen påväg söderut på Götgatan.
Marschen påväg söderut på Götgatan.

Lukten av rök ligger tät över Medborgarplatsen på Södermalm. Här har tusentals Hammarbyfans samlats för att gå i den traditionella premiärmarschen. På många sätt påminner scenen om nyårsafton, när man skjuter fyrverkerier för att fira början på något nytt. Så länge ingen boll sparkats så är allt möjligt för den här säsongen.

– Det var experter som tippade att Hammarby slutar femma, jag tror vi kommer tvåa. Häcken vinner sm-guld, säger Hammarbysupportern Alvar Skogström.

Han säger att stämningen på en premiärmarsch är främsta anledningen till att han går i den. På frågan om vilken spelare som kommer sticka ut under säsongen tvekar han inte.

– Det blir Nahir Besara.

Den gröna bengalröken täcker Götgatan.
Den gröna bengalröken täcker Götgatan.

Klockan ett börjar alla som samlats röra sig. Den dryga tre kilometer långa marschen har varit en tradition i över 20 år. Den genomförs utan officiell arrangör eller tillstånd. Istället hävdar supportergrupperna att det bara är en promenad som de skulle genomföra oavsett om det finns en arrangör eller inte. Polisbussar blockerar många gator längs vägen och leder marschen framåt. Gatsopare står redo att rensa upp efter så att trafiken ska återgå till normalt så fort som möjligt.

Hammarbysupportrar sjunger hejaramsor på väg till arenan och säsongens första match.
Hammarbysupportrar sjunger hejaramsor på väg till arenan och säsongens första match.

Framme vid arenan så delar folkmassan upp sig. Vissa väljer att gå rätt in och ta sin plats men andra hänger kvar utanför eller kollar in tälten där Intersport säljer Hammarbyprodukter. Här börjar också Degerfors supportrar synas, en av dem är 20–åriga Martin Frisk. Han hoppas på en bra stämning på matchen men framförallt ett bra resultat.

– Hjärtat säger 2-2 men hjärnan säger 3-1, vi har haft svårt mot Hammarby tidigare.

Martin Frisk tippar att Degerfors kommer sluta 11:a i Allsvenskan.
Martin Frisk tippar att Degerfors kommer sluta 11:a i Allsvenskan.

Hammarbysupportrarna hyllade Kenneth “Kenta” Gustafsson innan matchen. Musikern, känd från den svenska dokumentärserien Mods-trilogin, gick bort för 20 år sedan. Han var en stor profil för Bajenfans och hans låt “Just idag är jag stark” är klubbens inmarschlåt. På läktaren innan matchen syntes också banderoller som riktade kritik mot Zlatan Ibrahimovic hyllning av VM i Qatar. “Qatar-VM: för vissa en tia. För oss ytterligare en mörk fläck i fotbollshistorien. För ett medlemsägt Hammarby”.

Hammarbys supportrar hyllar supporterprofilen och musikern Kenta Gustafsson som gick bort för 20 år sedan.
Hammarbys supportrar hyllar supporterprofilen och musikern Kenta Gustafsson som gick bort för 20 år sedan.

Hammarby tog ledningen i matchen i 22:a minuten med ett skott från Nahir Besara. Degerfors kvitterade efter bara 6 minuter med mål från Christos Gravius. Matchen var sedan jämn och Degerfors hade flera riktigt farliga lägen på kontringar som utmanade Hammarbys målvakt Oliver Dovin. I början av andra halvlek går Degerfors fortsatt ut starkt men Hammarby får allt mer kontroll och 15 minuter in gör Viktor Djukanovic det avgörande 2-1 målet. Kort inpå sätter Joel Nilsson 3-1 för Hammarby som vinner premiären.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Sport
Mer från Läget