Trots miljonerna streams – Albin Johnsén utvecklar sin musik

Foto: Privat

Som rappare fick han över 50 miljoner streams med låten Din Soldat. Nu fortsätter Albin Johnsén sitt musikskapande med att sjunga. Nästa album släpps efter sommaren, berättar han för Läget.

– Det som skiljer sig mest är att jag inte rappar utan sjunger. Så det blir ju ett lite annat sound. Själva musiken är också lite mer drömmig, mer abstrakt, än vad den varit tidigare. Tidigare har det nog varit ganska raka texter där det är enkelt att följa med i lyssningen. Nu är det flummigare, skulle jag säga.

Albin Johnsén pratar om sin nya singel. Den heter kanske nästa sommar och släpptes i början av mars. Låten är den första med hans nya sound, men det kommer fler. Nästa singel släpps redan på fredag. Nu rappar han inte längre i sina låtar.

– Jag tror att jag har förknippat rappen mycket med nån slags kamp, med att kämpa eller uppmana till att kämpa. Men jag är på ett annat ställe sedan några år.

– Jag är på en mer harmonisk plats än vad jag någonsin har varit på. Jag är på en väldigt lugn plats i mitt liv, alltså jag lever ute på landet med två barn. Jag upplever inte så mycket kamp längre i mitt liv, och förut har jag nog alltid gjort det på ett eller annat sätt. Jag har det liksom lite för bra för att skriva, säger Albin Johnsén.

Vad har det varit för kamp du upplevt?

– Mycket har handlat om kamp för att må bra. Det har inte varit så tydligt som typ “kampen mot rasism” eller så, men nästan varenda låt försöker peppa till att må bättre eller handlar om något jag gått igenom. Många som hört mina låtar tror nog att det är pepp, träning och party – men texterna handlar inte om det över huvud taget.

Just kamp är något som Albin Johnsén pratar mycket om. Nu ska han sätta upp en föreställning som bland annat handlar om det. I presentationen av föreställningen beskrivs han som att ha varit en "trasig och förvirrad ung kille".

– Just det handlar mest om åren mellan tonåring och ung vuxen, som var en period med destruktiva beteenden och ganska mycket missbruksproblematik. Den här kampen som jag återkommer till kände jag som starkast då. Jag var tvungen att slå i min egen botten till slut för att orka vända på det, och många av av låtarna handlar om den här perioden.

Föreställningen heter Imperfekt no filter, och sätts upp i Stockholm 28 maj.

– Jag pratar ofiltrerat om saker som hänt i mitt liv, alltså naket och berättat utan skönhetsfilter. Jag delar med mig av det som varit tufft men också de fina delarna liksom.

Framöver kommer Albin Johnsén att fortsätta göra musik. Drivkraften finns kvar, även om den ser annorlunda ut än från när han vara yngre. Och han tror att hans musik kan komma att fortsätta förändras.

– Jag har så jävla svårt att tänka mig att göra samma musik nu som när jag var 22. Jag är snart 30. Hur fan ska jag göra det typ? Jag är inte alls samma person som då. Jag kan lika gärna göra en hårdrocksplatta om fyra år.

Mer från: Nöje
Mer från Läget