Trans - vad är det?

Transflaggan är blå, vit, och rosa
Transflaggan är blå, vit, och rosa

Läget förklarar några av begreppen.

Könsidentitet: Det kön du känner dig som. Du kan till exempel identifiera dig som tjej, kille eller ickebinär (alltså varken tjej eller kille).

Transperson: Om det kön du tilldelades vid födseln inte stämmer överens med din könsidentitet och/eller ditt könsuttryck kan du kalla dig transperson. Att vara trans kan handla om att känna att din könsidentitet inte matchar hur andra uppfattar ditt kön. På pappret är du tjej, men inuti känner du dig som något annat, exempelvis. Transperson är ett samlingsbegrepp för flera identiteter. Enligt Ungdomsmottagningen kan det innefatta till exempel transexuella, transvestiter och ickebinära. Trans är inte en sexuell läggning.

Cis: Att vara en cisperson innebär att din könsidentitet stämmer överens med det kön du tilldelades vid födseln. Alltså att du inte är transperson. Cis är inte en sexuell läggning.

Könsdysfori: Det lidande eller obehag du kan känna om ditt upplevda kön inte stämmer överens med det kön du blivit tilldelad. Könsdysfori är en diagnos du kan få. Har du den så har du också rätt till könsbekräftande vård. Alla som är trans har inte könsdysfori.

Källa: Ungdomsmottagningen, RFSL, Transformering.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Personligt
Mer från Läget