Torbjörn Averås Skorup: "Tiden på Lajkat.se var den värsta i mitt liv"

Torbjörn Averås Skorup om hur han gick från att skriva clickbait-artiklar till att driva ett eget radioprogram.

Torbjörns radioprogram släpps varje fredag
Torbjörns radioprogram släpps varje fredag

Torbjörn Averås Skorup har nästan 90 000 följare på instagram, driver ett eget radioprogram och figurerar i SVT:s “Standup sketch show”. Men när jag säger att det är kul att intervjua någon som haft ett snabbt genombrott på sociala medier får jag direkt mothugg.

– Jag ser nog inte mig själv som ett snabbt genombrott, jag känner mer att jag är en kille med ett konto på Instagram som harvar på. Men jag kanske bara är otålig.

Varje onsdag cyklar han till studion på Kungsholmen i Stockholm för att spela in sitt radioprogram. Programmet är uppbyggt kring intervjuer med gäster, samtidaktuella segment, och inspel från återkommande sidekicks. Men det sänds inte i etern, utan läggs varje vecka upp som podd.

– På många sätt är det ju en podd, men vi säger att det är sändningar. Egentligen handlar det om att jag vill ha en ram att skapa kul innehåll inom, så namnet är mest ett skämt. Det grundar sig i att jag gärna vill ha ett radioprogram, och att jag vill programleda. Då får man ta tag i det själv, och visa att man kan.

Torbjörns radioprogram sänder
 live under Poddfest.
Torbjörns radioprogram sänder live under Poddfest.

Det är inte första gången Torbjörn kastar sig in i ett arbetsområde utan tidigare erfarenhet. Han arbetade under två år som skribent på viralsajten lajkat.se, ett jobb han sökte av en slump under en Asienresa.

– Jag hade just sagt upp mig från mitt jobb och var ute och reste i Sydostasien, som folk gör. När jag var där såg jag en tweet från komikern Johanna Nordström, där det stod: Vill du ha ett roligt jobb, sök det här. Så jag gjorde det direkt från stranden, och när jag kom hem fick jag gå på arbetsintervju.

Plötsligt var jobbet hans. Lajkat var en viralsida som fram till 2018 drevs av Aftonbladet, och Torbjörns arbetsuppgift var att skriva artiklar och listor med klickvänliga rubriker. Han hade ingen tidigare erfarenhet av journalistik, men kastades snabbt in i det intensiva tempot.

– Det var den värsta tiden i mitt liv, rent jobbmässigt. Det var fruktansvärt stressigt.

Hemsidans affärsmodell byggde på annonsvisningar, och nyckeln till många klick var att vara snabb på bollen och skriva mycket. Torbjörn säger att majoriteten av arbetstiden gick ut på att läsa vad andra sidor gjort, för att sedan göra egna varianter.

– Det var inte riktigt journalistik, det vill jag vara tydlig med. Det var bara trams. Man kunde se att nu har en sajt gjort en lista, då gör vi en likadan fast på svenska. Jag hade bara gymnasieexamen, och hade gått estet teater.

Varför tycker du inte att det var riktig journalistik?

– Om 95% var att leta efter inspiration på andra hemsidor så var kanske 5% att man såg en rolig tweet om någon som aldrig ätit en Big mac, då kanske man kunde ringa upp och göra en intervju. Du är tjugoett och har aldrig ätit en Big mac, varför det. Det kanske var journalistik, jag har ingen aning.

Hemsidans affärsmodell byggde på annonsvisningar, och nyckeln till många klick var att vara snabb på bollen och skriva mycket. Torbjörn säger att majoriteten av arbetstiden gick ut på att läsa vad andra sidor gjort, för att sedan göra egna varianter. Arbetet präglades också av en hård konkurrens mellan Lajkat och Expressens viralsida Omtalat.

– Vi hade domännamnet lajkat.aftonbladet.se, så alla våra klick räknades till Aftonbladet som sajt. Varje vecka kom en rapport över klick och sidovisningar, och då var det en kamp mellan oss och Expressen.

Trots att jobbet som viralskribent var prövande sökte sig Torbjörn snart vidare till annat sorts arbete inom media. Han jobbade en tid med videoinnehåll för bland annat Veckorevyn, och gick senare vidare till SVT Nyheter. Samtidigt började hans egen humorkarriär ta fart via instagram, och hösten 2019 sade han återigen upp sig från sitt jobb. Denna gång för att helhjärtat satsa på humorn.

Videoinspelning av Torbjörns radioprogram under poddfest.
Videoinspelning av Torbjörns radioprogram under poddfest.

Omvärldsintresset finns kvar, även om Torbjörn lämnat journalistiken, och det märks i radioprogrammet. Han beskriver det som ett aktualitetsprogram, och segmenten kretsar ofta kring nyhetshändelser och egna observationer.

– Det är roligt att vara aktuell. Världen pågår ju hela tiden, och det är väldigt tacksamt att kommentera. Jag tycker nog inte jag själv är tillräckligt intressant för att fylla 45 minuter varje vecka med innehåll. Då känns det roligare att prata om nyheter och vad som händer i världen tillsammans med gäster.

Nu har du provat TV-formatet och eget radioprogram, vad har du för långsiktiga karriärmål?

– Jag skulle vilja kunna fokusera på att göra roligt innehåll, kanske inte sköta lika mycket logistik kring att boka gäster och göra research. Det finns det folk som är bättre på än jag.

Andra läser just nu
Mer från: Nöje
Mer från Läget