Tjejbrist på musikvärldens topplistor

Producenten och studiochefen Linn Fijal framför mixerbordet på Riksmixningsverket.
Producenten och studiochefen Linn Fijal framför mixerbordet på Riksmixningsverket.

Bakom de femtio mest spelade låtarna på Spotify förra året finns bara tio procent kvinnliga låtskrivare och inte en enda kvinnlig producent.

– Det är inte en representativ siffra, säger producenten och studiochefen Linn Fijal.

Varken den internationella eller svenska topplistan hade en enda kvinna i producentrollen, enligt nya siffror från Spotify.

Linn Fijal är chef för studion Riksmixningsverket där hon har spelat in och mixat alltifrån The Hives till Riot Grrrl-punk till Benny Andersson.

Även om det finns fler manliga än kvinnliga producenter så tycker inte Linn att topplistornas totala brist på kvinnor speglar verkligheten.

– Jag tror att grundproblemet är att kvinnor i regel värderas lägre än män och inte tas på lika stort allvar och därför inte får dom feta jobben, säger Linn.

Branschen måste haja att tjejer är bra

Själv fick hon sitt feta jobb på Riksmixningsverket redan som 23-åring. Hon menar att branschen måste haja att kvinnor och tjejer är bra för att kunna förändras.

–  Fokus måste flyttas från att ”bevisa att tjejer kan”, för det är liksom redan bevisat, och bara börja jobba med kvinnor för att dom är bra, säger Linn.

Jenny Hermanson som är nordisk vd på Spotify håller med om problemet och menar att branschen måste prioritera jämställdhet högre.

"Det finns otroligt många framgångsrika kvinnor bakom musiken och branschen måste bli betydligt bättre på att uppmärksamma och ta till vara på talangen. På så vis kan vi inspirera ännu fler kvinnor att också bli en del av den", säger hon i ett pressmeddelande.

Separatistiska forum

Linn tror att en väg mot målet kan vara att kvinnor organiserar sig i grupper och sammanhang med bara kvinnor.

– Jag gillar ju grejen med separatistiska forum, men jag tror också att man måste avdramatisera att kvinnor gör musik och är bra på det. Det enda sättet att förändra är att börja värdera kvinnor som vi värderar män, säger Linn.

Även om separatistiska grupper kan funka som en fristad där tjejer får ta plats så menar Linn att arbetet också måste ske högre upp.

– De som redan är etablerade måste också ta ansvar för jämställdhets-tänket, säger Linn.

Andra läser just nu
Mer från: Nöje
Mer från Läget